Van der Weijden passeert Franeker en zwemt de nacht in
Maarten van der Weijden heeft na Harlingen ook Franeker bereikt bij zijn 200 kilometer lange zwemtocht langs de elf Friese steden. Na de doorkomst kwam hij uit het water om even te slapen. Ook afgelopen nacht, die voor Van der Weijden zwaar was, rustte hij uit.
Na de korte onderbreking van 20 minuten heeft Van der Weijden zijn tocht vervolgd naar Dokkum. Een stuk van 45 kilometer waar hij zelf vooraf het meest tegenop zag.
Rond 02.00 uur kwam de zwemmer aan bij een sluis bij het dorp Wier. Daar werd hij met een speciale takel doorheen geloodst, waarna hij zijn tocht vervolgde.
Publiek langs het water
In alle steden en dorpen die hij zondag passeerde, werd hij door toeschouwers aangemoedigd om de beproeving te doorstaan. En ook in de nachtelijke uren stonden langs de waterkant mensen te juichen en de zwemmer aan te moedigen.
In de buurt van Franeker en in het dorp Berlikum werd vuurwerk afgestoken en speelde een blaaskapel. Boeren schijnen met de koplampen van hun tractors over het water, zodat Van der Weijden beter kan zien waar hij zwemt.
De olympisch kampioen van 2008, die met zijn tocht geld ophaalt voor onderzoek naar kanker, heeft nu negen van de elf stempels binnen. Maandagavond moet hij finishen in Leeuwarden, waar hij gisteren om 4.30 uur vertrok.
Livestream
Via onderstaande livestream is de poging van Van der Weijden non-stop te volgen. Vannacht zullen in navolging van veel boeren ook de brandweerkorpsen van Sint Annaparochie, Stiens, Hallum en Ferwert uitrukken om de route met groot materieel van licht te voorzien.
Van der Weijden kreeg onderweg ook steun van BN'ers en andere atleten. Onder hen mede-olympiër en sprinter Churandy Martina, die hem bij Harlingen vanuit een boot aanspoorde, en cabaretière Claudia de Breij.
Op weg naar Harlingen, na de stop in Bolsward - waar hij een pizzaatje at en de mijlpaal van 100 gezwommen kilometers slechtte - kreeg Van der Weijden overigens nog iets veel mooiers dan een stempel of cheque. In het dorpje Witmarsum wachtten zijn dochters hem op.
Maarten van der Weijden krijgt een kusje van zijn dochter:
Een mooie opsteker was dat en die kon Van der Weijden wel gebruiken na al die uren zwemmen en een mentaal en fysiek zware nacht. Tussen Hindeloopen en Workum rustte hij 's nachts noodgedwongen zo'n drie uur uit. Hij was moe en had veel last van spierpijn.
"Mijn lijden kent wel ergens een grens, waar ik vooraf dacht dat het grenzeloos was", verzuchtte de langeafstandszwemmer op de boot tegen zijn coach, net voordat hij het water weer inging.
Naar eigen zeggen was zijn spierkracht weg. Ook motiveerde het vooruitzicht van nog eens 120 kilometer zwemmen naar Leeuwarden niet. Van der Weijden had verwacht rond 4.30 uur in Workum te zijn, dat werd door de rustperiode dik 3,5 uur later.
Weer vol goede moed
De pauze en de aanwezigheid van vrouw Daisy hadden hem echter duidelijk goed gedaan. In Workum kon Van der Weijden alweer lachen en vervolgde hij ogenschijnlijk vol goede moed zijn tocht langs de welbekende elf Friese steden.
Bekijk hier het overzicht van een loodzware nacht:
Rond 02.00 uur was Van der Weijden aangekomen in Hindeloopen, toen nog een half uur achter op schema. Ondanks het late tijdstip stonden bruggen en kades vol met enthousiast publiek. "Bedankt Hindeloopen", zei Van der Weijden toen hij een grote cheque in ontvangst nam. Meteen daarna zwom hij verder, richting Workum.
Ook in Stavoren klonken gisteravond vanaf de oever aanmoedigingen, vergezeld door getoeter, en gezang: "Maarten bedankt, Maarten bedankt!"
Zaterdagmiddag zwom hij door de derde stad: Sloten. De halve stad was uitgelopen om een toen nog hoopgevend fris ogende Van der Weijden te onthalen. Onder wie zijn vrouw Daisy en twee dochtertjes.
"Het is nu nog niet zwaar, dat is best gek om te zeggen als hij net het Slotermeer over is gezwommen waar hij alle kanten op is gegooid. Maar nu is het nog een eitje. Richting de nacht gaat het echt spannend worden", keek Daisy van der Weijden met spanning vooruit.
De eerste dag in vogelvlucht:
Nadat Van der Weijden zijn benodigde oorkonde en een cheque in ontvangst had genomen, vervolgde de olympisch kampioen van 2008 zijn weg.
Kampioenen in IJlst
Ook in IJlst, dat Van der Weijden om 11.00 uur als tweede stad aandeed, was de steun groot. Onder anderen zijn moeder en zwemkampioenen Ferry Weertman en Ranomi Kromowidjojo stonden hem daar op te wachten.
"200 kilometer, dat is zó ontzettend veel. Eigenlijk belachelijk", verzuchtte Weertman, zelf toch ook een begenadigd langeafstandszwemmer. "Maarten is een beetje gek", vulde Kromowidjojo aan. "Hij wil constant zijn grenzen verleggen. Ik denk dat dit misschien wel het ultieme is wat een mens aankan."
'Beetje bang'
Moeder Janneke stond langs de kant met een dubbel gevoel. "Ik ben aan de ene kant ontzettend trots, maar aan de andere kant ook een beetje bang dat hij het misschien niet gaat halen."
De doorkomst van Van der Weijden in IJlst:
Om 4.30 uur sprong hij in Leeuwarden al het water in. Met frisse tegenzin, bekende Van der Weijden lachend. "Ik weet niet of zin het goede woord is. Ik heb wel zin dat het na 2,5 jaar voorbereiding eindelijk begint."
Afgezien van de rustpauzes ligt Van der Weijden tot maandagavond in de Friese wateren. Als alles goed gaat keert Van der Weijden morgen tegen middernacht terug in Leeuwarden.
Bekijk hier alle video's van de tocht tot nog toe:
De 37-jarige Van der Weijden heeft er morgenavond - als alles goed gaat - een tocht van zo'n 200 kilometer op zitten, zo'n 63 uur, in water dat volgens de organisatie van het evenement en de Veiligheidsregio Fryslân te slecht van kwaliteit is vanwege de aanwezigheid van de E. coli-bacterie. Zij raadden aan niet te gaan zwemmen.
Van der Weijden sloeg dat advies in de wind. Doel van de tocht is zoveel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek en hij zegt liever een buikgriep op te lopen dan de kankerpatiënten in de steek te laten. Maar de steun van 'meezwemmers' zal een stuk minder zijn dan vooraf verwacht.
Het idee was dat recreanten in ruil voor een sponsorbijdrage in de elf steden een stuk mee konden zwemmen. Bijna duizend mensen hadden zich daarvoor aangemeld. Maar door de E. coli-bacterie werd ook hen aangeraden niet het water in te gaan.
Meer informatie vind je hier.