ANP
NOS NieuwsAangepast

Organisatie Elfstedentocht Van der Weijden raadt sponsorzwemmers af mee te doen

Recreanten wordt dit weekend afgeraden om mee te zwemmen met de Elfstedentocht van olympisch kampioen Maarten van der Weijden. De organisatie van het evenement en de Veiligheidsregio Fryslân zeggen dat de waterkwaliteit in Friesland te slecht is vanwege de aanwezigheid van de E. coli-bacterie.

Ook Van der Weijden zelf kreeg het advies niet te gaan zwemmen, maar hij zegt dat hij de tocht desondanks wel gaat maken.

Van der Weijden legt uit waarom hij wel gaat zwemmen:

Van der Weijden: 'Ik zwem voor kankerpatiënten'

Volgens het Waterschap Friesland heeft het weer een grote rol gespeeld bij de aanwezigheid van de E. coli-bacterie in het water. De forse regenval na een lange periode van droogte heeft veel vuil, vogelpoep en hondenpoep in een keer het water in gespoeld. Ook is er de laatste dagen minder zonlicht geweest, waardoor bacteriën langer in het water kunnen overleven.

Geld ophalen

Tussen morgenochtend 4.30 uur en maandagavond probeert Van der Weijden de bekende route met start en finish in Leeuwarden zwemmend te volbrengen. Het doel van zijn tocht is zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

Het idee was dat recreanten in ruil voor een sponsorbijdrage in de elf steden een stuk met Van der Weijden mee konden zwemmen. Bijna duizend mensen hadden zich daarvoor aangemeld. Onduidelijk is hoeveel mensen ondanks het negatieve advies toch gaan zwemmen.

Van der Weijden baalt van de beslissing, maar kan het begrijpen. Zelf wil hij de tocht wel volbrengen. Hij zegt liever een buikgriep op te lopen dan de kankerpatiënten in de steek te laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl