NOS SportAangepast

Zieke Van der Weijden moet Elfstedenzwemtocht staken: 'Hij is op'

Zieke Van der Weijden moet Elfstedenzwemtocht staken

Maarten van der Weijden heeft zijn Elfstedenzwemtocht na 163 kilometer en ongeveer 55 uur zwemmen moeten stoppen. "Het was medisch niet meer verantwoord", verklaarde zijn arts Marco Blanker.

De olympisch kampioen van 2008 besloot even na 12.00 uur een pauze in te lassen, maar werd daarna ziek. "Hij was al misselijk, maar aan het eind van zijn pauze van twintig minuten, waarin hij geslapen heeft, gaf hij over", aldus Blanker.

"Ik heb de beslissing genomen te stoppen. Maarten had geen keuze. We zijn het project begonnen om iets fantastisch te doen. Ik denk dat dat ook gelukt is."

Controle in ziekenhuis

Onder applaus van het toegestroomde publiek in het dorpje Birdaard vertrok Van der Weijden liggend op een vlot, waarna hij voor controle naar het ziekenhuis ging.

Afzien, stempelen, pizzaatje, kusje en nog meer afzien... de Elfstedenzwemtocht in vogelvlucht:

"Een enorme teleurstelling", reageerde een emotionele Marcel van der Togt, Van der Weijdens coach. "Het ging hartstikke goed, maar naar Bartlethiem werd duidelijk dat hij in slaap viel tijdens het zwemmen en wilde slapen."

"Toen hebben we hem op bed gelegd en werd hij misselijk, dus was duidelijk dat zijn hele systeem in de war was", vervolgde Van der Togt. "De arts kwam erbij en die heeft moeten vaststellen dat hij niet verder kan, dat het op is."

'Toen mentaal, nu fysiek'

Dat Van der Weijden het 163 kilometer volhield was al een enorme prestatie, zeker gezien het feit dat het zondagmorgen helemaal niet goed ging. Van der Togt: "Toen was het mentaal, nu is het fysiek op. Dan is het echt klaar."

"Hij hield de medicijnen niet binnen. We hadden hem medicijnen gegeven zodat hij zou herstellen in zijn slaap, maar die hield hij niet binnen. Dan is het echt op en besluit een arts te stoppen."

De 163 loodzware kilometers van Maarten van der Weijden in beeld

Langs de kant werd Van der Weijden bijgestaan door zijn vrienden, die trots zijn: "Hij heeft het fantastisch gedaan", zeiden ze.

Huldiging

De huldiging in Leeuwarden gaat dan ook gewoon door. Om 19.00 uur wordt Van der Weijden in het zonnetje gezet in de Friese hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl