Zeker twaalf doden door jongste aardbevingen Lombok

Aangepast
AFP

De twee aardbevingen van gisteren op het Indonesische eiland Lombok hebben aan zeker twaalf mensen het leven gekost.

De meeste doden, tien, vielen bij de tweede aardbeving van gisteren, met een kracht van 6,9. Eerder op de dag werd Lombok getroffen door een beving met een kracht van 6,3 en daardoor kwamen twee mensen om.

Ook op het naastgelegen eiland Sumbawa werd de beving gevoeld. Gebouwen begonnen te trillen en sommige stortten in. Door het vallende puin werd een bewoner gedood.

De twee bevingen op Lombok veroorzaakten aardverschuivingen en uitval van elektriciteit. Maar ze leidden vooral tot paniek onder de eilandbewoners, na de zware bevingen van eerder deze maand. Die hebben aan honderden mensen het leven gekost.

Het is wat noodhulp bieden betreft echt dweilen met de kraan open.

Nina Beijen

De Nederlandse Nina Beijen woont en werkt op het eiland Lombok. "Ik was met vrienden thuis op het moment van de aardbeving. We zijn direct naar buiten gegaan en hebben buiten geslapen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Er waren nog veel naschokken. Wij in het zuiden hebben geen schade, maar op de rest van Lombok is wel veel schade, met aardschokken en aardverschuivingen."

Volgens Beijen is de situatie met name in het noorden slecht. "De berichten die wij krijgen van mensen daar is dat er zo snel mogelijk hulp nodig is", vertelt ze. "Er is een tekort aan water, aan rijst, groente en fruit, medicijnen, luiers, tenten, babymelk, warme kleding. Iedereen is heel verdrietig en vraagt zich af wanneer het stopt. Het is wat noodhulp bieden betreft echt dweilen met de kraan open."

De noodhulp wordt bemoeilijkt door problemen met de infrastructuur. Veel wegen zijn als gevolg van de aardbevingen geblokkeerd. "Maar we moeten de noodhulp bieden, omdat die mensen niets hebben. Op heel veel plekken is het, opnieuw, een noodsituatie."

STER Reclame