Chaos op Lombok na de eerdere aardbeving
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw zware aardbeving op Lombok, gevolgen vallen mee

De gevolgen van de aardbeving die het Indonesische eiland Lombok vanochtend trof, lijken mee te vallen. De aardbeving, met een kracht van 6,3, heeft vooral tot schade geleid. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

De beving leidde vanochtend her en der tot aardverschuivingen in heuvelachtige gebieden en tot paniek in dorpen. Een gemeentehuis is ingestort, motorfietsen zijn omgevallen en huizen en een moskee zijn beschadigd geraakt.

De eerste beelden uit het getroffen gebied komen inmiddels binnen:

Paniek, schade en aardverschuivingen door zoveelste aardbeving op Lombok

Precies twee weken geleden richtten een aardbeving van 7,0 en een serie andere bevingen verwoestingen aan op Lombok. 460 mensen kwamen om het leven en honderdduizenden mensen - zo'n 15 procent van de bevolking - raakten hun huis kwijt.

Dat er nu geen slachtoffers lijken te zijn gevallen, komt door de eerdere aardbevingen. "Mensen hebben geen huis meer om in te zitten en dus hebben ze geen huis dat boven hun hoofd kan instorten", zei correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar er is schade, ook op naastgelegen eilanden. Het was een stevige aardbeving."

De bewoners van Lombok worden moedeloos van de aanhoudende schokken. "Ze zullen hun huisjes moeten herbouwen, maar de vraag is hoe", zegt Maas. "Ze moeten nadenken over aardbevingsbestendige huizen. Nu zijn het huisjes met een paar betonnen paaltjes met daartussen bakstenen muurtjes. Die vallen meteen om." Een oplossing kan gevonden worden in houten huizen. Die zijn blijven staan.

De angst onder de bevolking is groot, zegt de Nederlander Joep Valize. Hij zet zich met een stichting in voor de wederopbouw van een dorpje bij de kustplaats Senggigi. "Ze leven nu op een veldje onder zeilen. Ze durven niet meer binnen te zitten."

In het dorp waren volgens hem al 15 tot 20 huizen beschadigd. De naschokken maken de wederopbouw lastig. "Zolang het aanhoudt kunnen ze ook niet aan de wederopbouw beginnen en het regenseizoen staat er aan te komen. Dat wordt weer een ramp voor al die mensen die onder het zeildoek de dag en nacht doorbrengen. Het toerisme is ingestort, inkomen is er niet meer, en onder zeilen tijdens het regenseizoen is ook geen doen. We horen wel wat van andere initiatieven die proberen te helpen. Maar van de overheid horen we maar weinig."

Indonesië ligt net als Japan, de Filipijnen en het westen van de VS op de zogenoemde 'Ring van vuur', een gebied rond de Grote Oceaan dat seismologisch gezien zeer actief is. 90 procent van de aardbevingen op aarde komt in dit gebied voor.

Fiji en Tonga

Eerder vandaag was er ook een zware aardbeving met een kracht van 8,2 in de Grote Oceaan, bij de Fiji- en Tonga-eilanden. Die aardbeving zat op 560 kilometer diepte, waardoor de kracht van de beving aan de oppervlakte fors is gedempt.

Medewerkers van een hotel in Tonga zeggen tegen persbureau Reuters dat ze de aardbeving gevoeld hebben, maar dat er geen schade is.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl