NOS Nieuws

Wekdienst 19/8: begin van de hadj en Van der Weijden zwemt door

Goedemorgen! De hadj begint in Saudi-Arabië. De islamitische bedevaart wordt vanaf vandaag tot en met donderdag gehouden. Ook zwemt Maarten van der Weijden verder in zijn Elfstedentocht.

Vandaag is het een groot deel van de dag bewolkt, alleen in het zuidoosten schijnt de zon geregeld. Vooral in de westelijke helft is een spat regen mogelijk. Het wordt, afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, 22 tot 26 graden. De zuidwestelijke wind waait meestal matig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Saudi Arabië bereidt zich voor op de hadj. De islamitische bedevaart wordt vanaf vandaag tot en met donderdag gehouden. Iedere moslim moet de reis naar Mekka een keer maken. En miljoenen mensen doen dat ook dit jaar weer, onder wie bijna 4000 Nederlanders.
  • De Poppenkast op de Dam krijgt een onderscheiding van de gemeente Amsterdam vanwege de 125-jarige verjaardag. Dat gebeurt tijden een gratis poppenkastfestival op de Dam.
  • En Maarten van der Weijden heeft na een zware nacht zijn zwemtocht langs de elf Friese steden van de Elfstedentocht hervat.

Wat heb je gemist?

Het Indonesische eiland Lombok is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De beving had volgens de geologische dienst van Indonesië een kracht van 6,5 en was op een diepte van 10 kilometer onder het noordoosten van het eiland. Er is nog niets bekend over de gevolgen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Bij het Britse open kampioenschap paragliden in Macedonië zijn een Britse en een Oekraïense parachutist om het leven gekomen.
  • In een beschermd natuurgebied in het zuiden van Mexico zijn 113 dode zeeschildpadden gevonden.
  • Bewoners in de Braziliaanse grensplaats Pacaraima hebben vluchtelingen uit het nabijgelegen Venezuela aangevallen.
De politie in Washington wilde weten van welke auto dit onderdeel kwam

En dan nog even dit:

In de VS is met hulp van internetplatform Reddit een man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij een 63-jarige fietsster heeft doodgereden en daarna is doorgereden. Op de plek van het ongeluk werd een afgebroken auto-onderdeel gevonden. Een foto daarvan werd door een agent op Twitter geplaatst en daarna door iemand gedeeld op Reddit. Een voormalig automonteur herkende het stuk metaal onmiddellijk als een onderdeel van de koplampen van een Chevrolet uit de jaren 80.

De politie kreeg daarop een anonieme tip dat iemand niet ver van de plaats waar het ongeluk was gebeurd een Chevy K-10 had gezien met schade aan een koplamp. Dit leidde tot de arrestatie van de 37-jarige eigenaar van de auto, die aan de politie bekende dat hij de vrouw heeft aangereden.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl