Ivana Smit ANP

Het 18-jarige model Ivana Smit was mogelijk al overleden voor haar val van een balkon van een appartement in Maleisië. Een restauranthouder, wiens zaak in de buurt ligt van het bewuste appartementencomplex, hoorde op de dag van Smits overlijden tussen 13.00 uur en 14.00 uur een enorm harde klap bij de flat waar Smit verbleef, een geluid dat harder is dan wanneer een kind iets naar beneden gooit.

De restauranthouder is vandaag in de zaak gehoord, meldt advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden van Smit bijstaat. Diekstra zelf is in Nederland, maar heeft contact met de advocaat ter plaatse in Kuala Lumpur.

De tijdstippen die de restauranthouder noemt komen niet overeen met het tijdstip van overlijden van Smit, namelijk 10.00 uur in de ochtend, zoals is vastgesteld door de autoriteiten in Maleisië. Dat kan betekenen dat Smit al dood was voor de val. De familie ging er al die tijd al vanuit dat zij niet zelf gesprongen is.

Overdosis

Waardoor ze is overleden is nog altijd de vraag. NRC laat een oom van Smit aan het woord. Hij suggereert dat Smit door een overdosis drugs is overleden. Mogelijk wilde het Amerikaanse echtpaar vervolgens van haar lichaam af om niet zelf in de problemen te komen, aldus de oom, die in Maleisië is.

"Hun alternatief was om haar over het balkon te gooien en verrast over proberen te komen als de politie komt", zegt de oom in de krant.

Advocaat Diekstra noemt dit de belangrijkste werktheorie, maar sluit ook andere scenario's niet uit. "Er zijn allemaal aanwijzingen dat ze dood van de rand is gegaan. Er zaten veel drugs in haar lichaam, maar dat betekent niet per se dat je eraan overlijdt. De belangrijkste vraag is: hoe heeft ze die drugs in haar lichaam gekregen en hoe is ze over de rand gekomen?"

Te kleine voetstappen

Bij de behandeling van de zaak is nog meer verwarring ontstaan. In het onderzoek zijn verschillende rechercheurs opgevoerd. Een meldt dat er in het appartement overal voetafdrukken gevonden zijn, in allerlei richtingen. Een andere rechercheur zegt dat er maar zeven voetafdrukken zijn gevonden.

Ook is er veel onduidelijkheid over de grootte van de voetafdrukken, die naar de rand van het balkon voeren. Smit had schoenmaat 41, terwijl er 25,5 centimeter ofwel maat 40 is gemeten.

De 18-jarige Ivana Smit viel op 7 december vorig jaar van het balkon op de twintigste verdieping van de flat van het Amerikaanse echtpaar Johnson. Ze had een nacht daarvoor met hen een nachtclub bezocht en was daarna met het stel naar de flat meegegaan.

Twijfels

Maleisische onderzoekers zeiden kort na het overlijden dat Smit was gevallen, maar daar twijfelden de nabestaanden aan. In juli besloot Maleisië toch onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van Smit. De rechter hoort deze dagen getuigen, om te bepalen of Smit slachtoffer is van een misdrijf of niet.

Het vooronderzoek duurt in principe tot 24 augustus. Op die dag mag ook de Nederlandse patholoog Frank van de Goot getuigen. Hij verrichtte een tweede sectie op het lichaam van Smit en concludeerde dat zij al voor haar val letsel had opgelopen, en mogelijk toen al was overleden.

Gisteren werd de advocaat van het Amerikaanse echtpaar de zaal van de rechtszaak uitgestuurd. Het echtpaar zelf zit vermoedelijk in de Verenigde Staten. Ook bleek dat het appartement vlak na de fatale val van Smit grondig werd schoongemaakt, nog voor de recherche onderzoek kon doen.

STER reclame