NOS Nieuws

Rechter in zaak-Ivana Smit stuurt advocaat Amerikaans echtpaar weg

De rechter die getuigen hoort over de dood van model Ivana Smit in Maleisië heeft de advocaat van het Amerikaanse echtpaar Johnson uit de rechtszaal gestuurd. De Johnsons zijn belangrijke getuigen; Smit viel op 7 december van het balkon van hun flat in Kuala Lumpur, nadat ze met hen de nacht had doorgebracht.

De Johnsons zouden vandaag als getuigen worden verhoord, maar hun advocaat zei bij het begin van de zitting dat zijn cliënten niet zouden komen.

De familie van Ivana Smit en advocaat Nair

De advocaat van de familie Smit barstte daarop in woede uit. Hij verweet de Johnsons dat ze in april in een Britse krant wel een verklaring hadden afgelegd, maar nu niet als getuigen wilden optreden. "Hun afwezigheid maakt de zaak alleen maar verdachter. Zij lopen de kans dat zij nu verdacht worden van betrokkenheid bij Ivana's dood", zei hij.

De advocaat van de Johnsons wilde wel een brief voorlezen waarin zijn cliënten uitleg gaven over hun afwezigheid, maar daar had de rechter geen behoefte aan. Ze zei dat deze advocaat niets in de rechtszaal te zoeken had, ook omdat hij niet wist of het echtpaar op een later tijdstip wel zou willen getuigen.

Het 18-jarige model Ivana Smit viel op 7 december vorig jaar van het balkon op de twintigste verdieping van de flat van de Johnsons. De avond daarvoor had ze met hen een nachtclub bezocht. Daarna was ze meegegaan naar hun flat.

Luna Johnson-Almaz zei in april in The Mail on Sunday dat ze de volgende dag kort na 08.00 uur nog seks met Ivana had gehad. Haar man zou toen hebben liggen slapen. Volgens de politie is Ivana om 10.00 uur van het balkon gevallen. Ze kwam op een lager gelegen balkon terecht. Daar werd ze 's middags dood aangetroffen.

Tegen 17.00 uur belde de politie aan bij de Johnsons. Ze werden aangehouden, maar zeiden niet te weten wat er met Ivana was gebeurd en werden na twee weken vrijgelaten.

Hoe verder?

De Maleisische rechter kan een aanhoudingsbevel voor de Johnsons uitvaardigen als ze hun getuigenis onmisbaar acht voor het achterhalen van de oorzaak van Ivana's val, zegt advocaat Sébas Diekstra die de familie in Nederland bijstaat. Maar zo'n bevel heeft alleen rechtskracht op Maleisisch grondgebied. De Johnsons bevinden zich vermoedelijk in de VS.

Het is ook denkbaar dat er voor het Openbaar Ministerie nu voldoende aanleiding is om tot vervolging van de Johnsons over te gaan. Gisteren werd bekend dat zij hun appartement hebben laten schoonmaken voordat er sporenonderzoek had plaatsgevonden. Vandaag kwamen ze niet opdagen als getuigen. "Deze feiten schreeuwen om een verklaring", zegt Diekstra.

Maleisië kan de Verenigde Staten dan om uitlevering vragen. Als de Amerikanen dat niet willen, kan Maleisië de VS vragen om zelf vervolging in te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl