Reuters
NOS Nieuws

Meer ebola-gevallen in Oost-Congo, waar nieuwe behandeling wordt toegepast

De dodelijke ebola-uitbraak in Congo heeft meer levens geëist. De epidemie heeft zich uitgebreid naar de provincie Ituri, terwijl het ministerie van Volksgezondheid bezig was met een vaccinatiecampagne in de naastgelegen provincie Noord-Kivu. De twee provincies liggen dicht bij de grens met Oeganda.

Op 1 augustus brak ebola opnieuw uit in Congo. Een week ervoor meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog dat de ebola-uitbraak in het land officieel voorbij was.

Er zijn nu vijf nieuwe gevallen bekend. In totaal hebben 57 patiënten hemorragische koorts (zie kader). Bij 30 van hen is bevestigd dat ze ebola hebben, bij de andere 27 is dat waarschijnlijk.

Ook is van 14 van de 41 overleden hemorragische-koortspatiënten bevestigd dat ze ebola hebben gehad. Er worden nog 58 gevallen onderzocht.

Het ministerie schrijft dat een man uit Ituri die aan ebola is overleden, in Noord-Kivu is geweest voor de behandeling van hartproblemen. Hij ging terug naar huis en overleed iets later in Ituri. Tests wezen uit dat hij met ebola besmet was.

Antilichamen

Congo is begonnen met een nieuwe ebola-behandeling, met de naam Mab 114, die is ontwikkeld in de VS. Daarbij worden antilichamen gebruikt van iemand die in 1995 in het westen van Congo de ebola-uitbraak overleefde.

In 2014 stierven in Congo 42 mensen door ebola. In Guinee, Sierra Leone en Liberia kwamen 11.300 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl