NOS NieuwsAangepast

Duizenden betogers in Washington voor protest tegen rechtsextremisten

In het centrum van Washington D.C. hebben zich enkele duizenden demonstranten verzameld om tegenwicht te bieden aan een betoging van rechts-extremisten. Die hielden eerder een mars door het centrum van de Amerikaanse hoofdstad, die eindigde bij het Witte Huis.

De betoging van de rechts-extremisten trok maar een klein aantal mensen. Het protest duurde ook korter dan gepland.

Volgens de organisator van de mars, nationalist Jason Kessler, was het doel van de demonstratie om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting voor iedereen. Hij zei tussen de honderd en 400 aanhangers te verwachten in Washington, maar volgens correspondent Arjen van der Horst waren het er hooguit twintig. Kessler noemt zichzelf geen neonazi of white supremacist.

Charlottesville

De mars was precies een jaar na de demonstratie in Charlottesville in de staat Virginia die volledig uit de hand liep. Er kwamen destijds veel neonazi's op de betoging af. Een vrouwelijke tegendemonstrant kwam om het leven toen een rechtsextremist in een auto inreed op de menigte.

Dat protest werd 'Unite the Right' genoemd, de betoging van zondag was omgedoopt tot 'Unite the Right 2'. Vanwege de voorgeschiedenis was er veel politie op de been in Washington. Ook waren er barricades opgeworpen om de groepen betogers te scheiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl