Extreemrechts demonstreert vanavond in achtertuin Witte Huis
Rechtsextremisten maken zich op voor protesten in Washington vandaag, precies een jaar na de geëscaleerde demonstratie in Charlottesville. Er worden ook tegendemonstranten verwacht.
Op 12 augustus 2017 kwamen rechtse Amerikanen in Charlottesville in actie, omdat ze wilden voorkomen dat er een standbeeld van generaal Lee weggehaald zou worden. Hij was aanvoerder van de zuidelijke staten in de burgeroorlog.
'Unite the Right' werd dat protest genoemd. Maar op de dag zelf bleek dat vooral het zeer extreme deel van rechts Amerika te zijn dat zich verzameld had, met daarbij ook white supremacists en neonazi's.
De demonstratie startte in een gespannen sfeer, met ook veel tegendemonstranten. Uiteindelijk liep het uit op vechtpartijen en reed een rechtsextremist in op een groep demonstranten. Bij de aanslag kwam een jonge vrouw om het leven.
In de video hieronder zie je wat er een jaar geleden in Charlottesville gebeurde:
In de VS werd in de media geschokt gereageerd op de uit de hand gelopen demonstratie. Neonazistische groeperingen waren niet marginaal, zoals veel mensen dachten. Ze waren alleen meer naar de achtergrond verdwenen. Onder president Trump voelden ze zich meer gesteund en kwamen ze weer openlijk naar buiten.
De demonstratie in Charlottesville was zeer gewelddadig, zoals is te zien op de onderstaande foto's:
De president sprak zich na de aanslag niet direct duidelijk uit tegen de groep neonazi's die actief was in Charlottesville. Hij hield het er in eerste instantie op dat beide partijen schuld hadden aan de dood van de jonge vrouw. Twee dagen na de aanslag noemde hij de mars "een ongehoord vertoon van haat, vooroordelen en geweld, dat geen plek heeft in Amerika".
De organisatoren van het protest van vandaag wilden eigenlijk weer naar Charlottesville, maar daar werd geen vergunning afgegeven voor een protest. De lokale overheid was daar bang voor incidenten. De gouverneur riep donderdag de noodtoestand uit en kreeg daardoor meer geld en mankracht om de beveiliging in het stadje te regelen. Een demonstratie van antifa, een linkse groepering, mocht daar gisteren wel gehouden worden. De groep wilde de vorig jaar overleden vrouw herdenken.
Witte Huis
De rechtse demonstranten zijn nu uitgeweken naar hoofdstad Washington. Daar zijn ze wel welkom en wordt vanavond om half zes (lokale tijd) met 400 mensen een betoging gehouden die eindigt in een park grenzend aan het Witte Huis. Daar zal zich ook een groep tegendemonstranten verzamelen.
De politie in de hoofdstad neemt daarom flink wat voorzorgsmaatregelen. Wapens zijn verboden bij het protest, ook voor mensen die een vergunning hebben. Op een website roept de organisatie op om niet negatief op anderen te reageren en zeker geen geweld te gebruiken. Ook wordt er gevraagd niet met de pers te praten en zelf alles te filmen.