Politiechef Alfred Thomas stapt op
NOS Nieuws

Politiechef Charlottesville stapt op na kritisch rapport

Twee weken na het verschijnen van een kritisch rapport over het politieoptreden bij een extreemrechtse manifestatie in Charlottesville is de hoofdcommissaris van de Amerikaanse stad opgestapt. In augustus kwam daar een vrouw om het leven en raakten negentien mensen gewond toen een man inreed op een tegenbetoging.

In het rapport staat onder meer dat de politie van Charlottesville niet goed voorbereid was op de betoging. Ook misten agenten de juiste training en werd de politiechef verweten dat hij het onderzoek naar het politieoptreden zou hebben willen hinderen.

Paul Thomas had sinds mei vorig jaar de leiding over het politiekorps van de stad in de staat Virginia, waar hij de eerste zwarte politiecommissaris was. "Niets heeft mij trotser gemaakt dan deze baan", zei Thomas over zijn afscheid.

Noodtoestand

De aanslag kwam na een dag waarop de noodtoestand was uitgeroepen in de stad. Een demonstratie van rechts-extremisten liep daar toen uit de hand. Dertien mensen raakten daarbij gewond, meerdere betogers werden opgepakt. Ook braken er gevechten uit tussen betogers en tegendemonstranten.

Aanleiding voor de demonstratie was het plan om een standbeeld van Robert E. Lee weg te halen. Hij voerde in de Amerikaanse burgeroorlog de Zuidelijke troepen aan. De zuidelijke staten streden voor meer autonomie en handhaving van de slavernij.

De betoging was georganiseerd door de Alt Right-beweging. Extremisten en racisten uit het hele land waren erop afgekomen, onder wie nazi's en leden van de Ku Klux Klan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl