
Charlottesville moest 'rechts verenigen', maar trok vooral neonazi’s
Vrijdagavond trokken honderden rechts-extremistische en racistische betogers met fakkels in de hand door Charlottesville. Het was al de derde keer dit jaar. Ze protesteerden tegen het voornemen van het stadsbestuur om een standbeeld van generaal Robert E. Lee uit de Amerikaanse burgeroorlog te verwijderen.
De organisatie plande de betoging maanden van tevoren. Het moest groter worden dan het vorige protest in juli. Toen waren de meeste betogers lid van de Ku Klux Klan (KKK). Deze keer moest de betoging een diverser publiek trekken en 'rechts' in de Verenigde Staten gaan verenigen onder de slogan "Unite the Right".
De organisatie van de betoging wordt gelinkt aan de alt-right beweging. Een afgebakende ideologie heeft deze alternative right-beweging niet. De groepering is in ieder geval ultraconservatief en wordt vaak in verband gebracht met blanke superioriteit, islamofobie, homofobie, anti-feminisme en antisemitisme.
Een brede rechtse coalitie kwam uiteindelijk niet op de been. Er kwamen afgelopen weekend vooral neonazi's naar Charlottesville. Op beelden is te zien hoe betogers nazisymbolen en vlaggen droegen, nazileuzen zongen en de nazigroet brachten.
De betoging trok ook veel tegendemonstranten. Zij werden zaterdag aangevallen. Een man reed met zijn auto in op de groep mensen. Een persoon overleed en 19 mensen raakten gewond.
Trump reageerde op de aanslag met de woorden: "In de zwaarst mogelijk bewoordingen veroordeel ik de haat en het geweld, dat van veel kanten komt, van veel kanten." Het leverde hem veel kritiek op van politici en de media. Ze vinden dat hij naliet om een schuldige aan te wijzen.
Verbonden aan het Witte Huis
Trump sprak zich weliswaar nooit uit voor extreem-rechts (hij wees alt-right vorig jaar zelfs expliciet af), toch voelen verschillende rechtse groeperingen zich gesteund met hem als president. Ze waarderen Trumps anti-immigratie-opvattingen en kritiek op oud-president Obama. Racistische organisaties adviseerden hun leden om op Trump te stemmen tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar.
De alt-right-beweging is wel verbonden aan het Witte Huis. Het voornaamste nieuwsmedium van de beweging is Breitbart News en de voormalig CEO daarvan is Steve Bannon, tegenwoordig strategisch adviseur van Trump.
- liveblog
Staat van beleg in Oekraïne verlengd • Rusland bouwt nieuwe intercontinentale raketten
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Nauwelijks hulp voor voormalige kindsoldaten Islamitische Staat
Deze jongens zagen de gruwelijkste misdaden en zaten daarna soms jaren in de cel. Eenmaal thuis is er weinig professionele hulp.
Opnieuw feministisch protest op rode loper in Cannes
De beveiliging greep dit keer niet in. Het protest heeft mogelijk te maken met de première van een feministische documentaire.