NOS NieuwsAangepast

Extreem-rechts VS: door Trump worden wij mainstream

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Met de overwinning van Donald Trump treedt extreem-rechts in Amerika uit de schaduw. Deze week doken beelden op van de alt-rightbeweging waarop leden "heil Trump" scanderen met de rechterhand in de lucht geheven. En ook de leider van Amerika's grootste nazi-beweging, de National Socialist Movement, kijkt uit naar het Trump-presidentschap: "Door hem worden wij mainstream."

We ontmoeten NSM-leider Jeff Schoep in zijn woonplaats Eastpointe, Michigan. De van oudsher blanke, democratische arbeiderswijk stemde dit jaar op Donald Trump. Schoep laat zien waarom. Hij neemt ons mee naar de stadsgrens met Detroit. Overal staan vervallen huizen, vaak onbewoond, soms in brand gestoken in de hoop wat verzekeringsgeld op te strijken.

Extreem-rechts in VS ziet kansen door verkiezing Trump

"Detroit was ooit met de auto-industrie het kroonjuweel van Amerika. Nu is dit het Wilde Westen, met geweld, drugs en verkrachting." Schoep laat er geen misverstand over bestaan wie daar schuld aan hebben. "Dit zijn de zwarte buurten." Ook de overheid verwijt hij nalatigheid. De dagelijkse aanblik van ellende om de hoek maakt veel mensen in de blanke buitenwijken van Detroit bang dat dit lot ook hen te wachten staat.

Trump vertegenwoordigt de nationalistische principes die wij al jaren prediken.

Jeff Schoep van de National Socialist Movement

Dus stemden ze dit jaar op Donald Trump. Tot tevredenheid van Schoep: "Mensen willen geen Democraten of traditionele Republikeinen meer. Trump vertegenwoordigt de nationalistische principes die wij al jaren prediken; Amerika eerst, het tegengaan van illegale immigratie, het bouwen van een muur en Amerikaanse banen terughalen."

In werkelijkheid gaat de NSM veel verder dan dat. De groep staat bekend om zijn verheerlijking van Adolf Hitler en diens Derde Rijk. NSM-leden dragen symbolen van de Waffen-SS en tot voor kort prijkte het hakenkruis op hun vlag. Schoep draagt de zelfverklaarde rang van 'commander'.

Hij is voor rassenscheiding, maar ontkent dat hij een racist is: "Een racist haat mensen om hun huiskleur of geloof. Ik haat niemand. Ik ben ook niet tegen moslims of aanhangers van welke religie dan ook. Zolang mensen hier legaal zijn, moet dat kunnen."

En Joden? "Nee, dat ligt dieper. Die moeten ergens anders heen en verbannen worden uit alle lagen van onze overheid."

Demonstratie tegen Trump

Recentelijk besloot de NSM om het hakenkruis uit het logo te halen. Een bewuste stap om aantrekkelijker te worden voor meer mensen. "Ons doel is om een politieke overwinning te boeken en de swastika weerhield ons ervan om echt te groeien", meent Schoep.

Met de komst van Trump ziet hij kansen ontstaan. "Hij helpt onze organisatie meer mainstream te worden. We zagen het nationalisme al groeien in Europa, maar in de VS bleef het lang steken in de randen van de samenleving. Nu verandert dat. Onze nationalistische speerpunten werden uitgebreid besproken tijdens de verkiezingsdebatten. Nu worden we echt mainstream. Door Trump komen onze doelen dichterbij."

Trump zelf ontkent dat zijn controversiële uitspraken en beleidspunten zuurstof hebben gegeven aan rechts-extremistische bewegingen. Tijdens de verkiezingscampagne ontving hij al eens een steunbetuiging van de voormalige Ku Klux Clan-leider David Duke. Meerdere verzoeken om dit hard te veroordelen, legde Trump naast zich neer.

De Ku Klux Klan en de NSM verbranden samen een kruis en een hakenkruis

In de eerste week na de verkiezingen waren er ruim 700 racistische incidenten in Amerika. De Southern Poverty Law Center registreerde alles, van scheldpartijen tegen immigrantenkinderen op scholen tot hakenkruizen op auto’s en huizen. Vaak gingen ze gepaard met een steunbetuiging aan Donald Trump.

De FBI constateert vooral een grote toename in geweld tegen moslims. Vorig jaar steeg dat aantal incidenten met 67 procent.

Nog geschokter waren de reacties op de videobeelden die afgelopen weekend opdoken van de alt-rightbeweging; een collectief van blanke nationalisten dat vergaderde op een steunworp afstand van het Witte Huis. Op de beelden hief Richard Spencer van de National Policy Institute een glas met de woorden: "Heil Trump, heil ons volk, heil de overwinning!" Daarop staken meerdere leden hun rechterhand in de lucht voor de Nazi-groet.

Na aanhoudende vragen van journalisten van The New York Times veroordeelde Donald Trump deze week de alt right-beweging. Zijn belangrijkste adviseur,Steve Bannon, bleef hij echter verdedigen. Bannon was tot voor kort de directeur van de rechtse website Breitbart, waarin regelmatig extremistische uitspraken over minderheden of vrouwen verschijnen.

In zijn eigen publicaties heeft Bannon zich positief uitgelaten over alt-right. Volgens Trump speelt Bannon helemaal geen rol in die beweging. Anders zou hij hem nooit de belangrijkste strateeg van het Witte Huis hebben gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl