Een cartoon van Trump en Pepe de kikker
Aangepast

Alt-right: van internet-troll tot Witte Huis

Sinds de verkiezing van Trump duikt de term overal op: alt-right. Een radicaal-rechtse beweging in de Verenigde Staten die blanke superioriteit predikt. Tot voor kort was alt-right, een verbastering van alternative right, niet veel meer dan een fenomeen op internet. Nu heeft het een voet tussen de voordeur van het Witte Huis. Zo lijkt het.

Ik wijs alt-right af en veroordeel hen.

Donald Trump

De gekozen president Donald Trump zegt de beweging af te wijzen en te veroordelen. Maar de liefde is er van de andere kant wel. Met Trumps campagneretoriek - met stevige uitspraken over onder meer moslims, migranten en vrouwen - heeft hij zich erg populair gemaakt binnen de beweging.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Alt-right laat zich moeilijk duiden. Een afgebakende ideologie is er niet. De beweging is ultraconservatief en wordt vaak in verband gebracht met blanke superioriteit, islamofobie, homofobie, anti-feminisme, antisemitisme en andere -ismes.

De beweging komt voort uit een internetgemeenschap die zich ophoudt op fora als 4chan. Ook op Twitter was alt-right actief, tot vorige week werd besloten alt-right-accounts te blokkeren omdat ze haat zouden zaaien.

Veel van de ideeën worden verpakt in provocatieve memes op internet, met vaak de internetkikker Pepe als haatsymbool. Dat gebeurt meestal anoniem en vaak blijft onduidelijk met welk doel. Is het daadwerkelijk haatzaaien, of bedoeld om te trollen, als provocatie om de zittende macht een reactie te ontlokken of te ontregelen? Dat is niet te achterhalen.

Over welke ideeën de alt-right-beweging kenmerkt, bestaat ook tussen de aanhangers discussie. Wel is duidelijk waar de beweging tégen is. Zaken als immigratie, multiculturalisme en politieke correctheid worden in alt-right-kringen vervloekt. Ook het politieke establishment wordt verfoeid. Alle redenen om Trump als hun kandidaat te omarmen.

Daar komt bij dat Trump de voormalig CEO van Breitbart News Stephen Bannon als zijn strategisch adviseur mee het Witte Huis in neemt. Breitbart News wordt gezien als hét platform waar alt-right-aanhangers hun nieuws en informatie vandaan halen en verspreiden.

Hail Trump! Hail Our People! Hail Victory!

Richard Spencer, National Policy Institute

Trump heeft zich inmiddels gedistantieerd van de beweging, nadat bij een bijeenkomst van de National Policy Institute na zijn verkiezingszege door alt-right-kopstuk Richard Spencer werd verwelkomd met de woorden "Heil Trump! Heil Ons Volk! Heil de Overwinning!". Dat werd door toehoorders enthousiast ontvangen met een Hitler-groet.

In Amerikaanse media worden alt-right-aanhangers vaak neonazi's genoemd met regelmatig de toevoeging 'in maatpak'. Het valt op dat degene die uit de anonimiteit kruipen zich zoals Richard Spencer keurig kleden en zich niet uiten als een skinhead of lid van de Ku Klux Klan, met respectievelijk kale koppen, hakenkruizen of witte puntmutsen.

Nu Trump de alt-right-beweging hardop heeft afgewezen en afstand lijkt te doen van zijn meest extreme uitspraken in zijn campagne, nemen sommige alt-right-aanhangers op de fora alweer afstand van Trump. Toch vrezen tegenstanders dat met de verkiezing van Trump en Stephen Bannon in zijn kielzog de deur van het Witte Huis openstaat voor alt-right.

Deel artikel: