Dewayne Johnson reageert op de uitspraak
NOS Nieuws

Fabrikant Roundup moet ruim 250 miljoen betalen in zaak kankerpatiënt

Het chemiebedrijf Monsanto moet miljoenen betalen aan een man die zegt dat hij kanker heeft gekregen van een onkruidbestrijdingsmiddel met glyfosaat. Een jury in de Amerikaanse staat Californië stelde de terminaal zieke conciërge in het gelijk. Hij kreeg een schadevergoeding van 39,2 miljoen dollar toegewezen.

Monsanto moet hem daarnaast bij wijze van boete nog eens 250 miljoen dollar betalen. De jury wond er geen doekjes om.

'Mevrouw de voorzitter, heeft de jury een vonnis?'

De zaak van de oud-schoolconciërge, Dewayne Johnson, was de eerste rechtszaak over de omstreden onkruidverdelger Roundup. Honderden mensen hebben aanklachten ingediend tegen Monsanto, omdat zij zeggen dat ze lymfeklierkanker hebben gekregen van het gif. Monsanto ontkent dat glyfosaat, een van de actieve stoffen in Roundup, kanker veroorzaakt. Het bedrijf gaat in beroep tegen de uitspraak.

De 46-jarige Johnson gebruikte Roundup volgens zijn advocaat zo'n dertig keer per jaar bij de school waar hij werkte. Bij harde windvlagen zou het middel geregeld in zijn gezicht zijn gekomen. Ook zou ooit een toevoerslang zijn gescheurd, waardoor Johnson onder de Roundup kwam te zitten.

Onenigheid over risico voor mensen

De Wereldgezondheidsorgansatie zei in 2015 dat glyfosaat "waarschijnlijk kankerverwekkend" is. Die vaststelling was aanleiding voor Johnsons zaak, die versneld werd behandeld vanwege de slechte gezondheid van de oud-conciërge. Deskundigen denken dat de uitspraak in het voordeel van Johnson zal leiden tot honderden nieuwe zaken.

Er is wereldwijd veel te doen over glyfosaat. De stof zit in de meestgebruikte onkruidverdelgers en er is veel onenigheid over de giftigheid ervan voor mensen. In de VS houden de autoriteiten vol dat het middel relatief ongevaarlijk is bij correct gebruik.

Ook in Europa ligt de stof onder vuur, al zegt de Europese voedselveiligheidswaakond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend lijkt te zijn. De EU verlengde vorig jaar de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met vijf jaar. De Franse president Macron, die het daarmee oneens was, maakte kort daarna bekend dat hij binnen drie jaar in Frankrijk een verbod wil op de stof.

Genetische modificatie

Monsanto, dat ook omstreden is vanwege de genetisch gemodificeerde zaden van het bedrijf, gaat binnenkort op in de Duitse chemiereus Bayer. Hiermee ontstaat het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van zaden, landbouwgif en andere chemicaliën.

Critici vrezen dat de gigant te veel invloed krijgt op de voedselvoorziening in de wereld en wijzen op de schade voor het milieu. Zo produceert Bayer diverse soorten gif die in verband worden gebracht met massale bijensterfte. In de EU wordt het gebruik van enkele van deze middelen dit jaar aan banden gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl