Glyfosaat is vooral bekend van de onkruidverdelger Roundup
NOS NieuwsAangepast

Europa blijft omstreden onkruidverdelger toestaan

De onkruidverdelger glyfosaat mag nog minstens vijf jaar worden gebruikt in de Europese Unie. Vandaag stemden achttien lidstaten, waaronder Nederland, voor het verlengen van de toelating van het middel, dat wordt gebruikt in het product Roundup.

Negen landen, waaronder Frankrijk, stemden tegen. Een lidstaat, welke is niet bekend, onthield zich van de stemming. Daarmee ging het verlengen van de vergunning nipt door: het moest worden gesteund door minstens zestien landen.

Het middel is omstreden omdat het volgens critici kankerverwekkend en schadelijk voor het milieu en de gezondheid is. De voorstanders zeggen dat het middel goed is voor de gewassen en dat daardoor de voedselproductie op peil kan blijven.

Het Europees Parlement had voorgesteld het gebruik ervan de komende vijf jaar geleidelijk te laten stoppen, maar de lidstaten willen daar dus niet aan.

Macron

Kort na de stemming heeft de Franse president Macron in een tweet laten weten dat hij er alles aan zal doen om het gebruik van glyfosaat zo snel mogelijk uit te bannen in Frankrijk. Het gebruik van het middel zal worden verboden zodra er een alternatief voorhanden is. Hij stelt daarvoor een termijn van maximaal drie jaar.

De voorstem van Duitsland heeft een pikante achtergrond. Minister Hendricks (SPD) van Milieu maakte haar collega van Landbouw Schmidt (CSU) twee uur voor de stemming duidelijk dat ze tegen verlenging van het gebruik van glyfosaat was. Maar ze werden het niet met elkaar eens en Schmidt stemde voor.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'Overwinning van de wetenschap'

Boeren- en tuindersbrancheorganisatie LTO is tevreden over de verlenging. "Het is een overwinning van de wetenschap; instanties als de Europese voedsel- en warenautoriteit hebben het middel al goedgekeurd", zegt Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw.

Wel noemt Van Wenum de verlenging een compromis. "Normaal worden de vergunningen voor een periode van vijftien jaar afgegeven. Nu is er een politiek compromis bereikt door het op vijf jaar te zetten. Gezien de controverse wereldwijd en de discussies tussen lidstaten is dit het maximaal haalbare."

Greenpeace is minder blij over het Europese besluit. "De lobby van de bestrijdingsmiddelenindustrie en haar dreigementen juridische procedures op te starten, wegen blijkbaar zwaarder dan het belang van de gezondheid van mensen en het milieu", stelt Herman van Bekkem, landbouwexpert bij Greenpeace.

"De glyfosaataffaire maakt pijnlijk duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is voor onafhankelijke en transparante besluitvorming over bestrijdingsmiddelen binnen Europa", zegt Van Bekken. "Als het Nederlandse ja een voorbode is van de inzet van minister Schouten van Landbouw ten aanzien van bestrijdingsmiddelen, ziet het er voor de bescherming van natuur en milieu somber uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl