Na een zoektocht van een paar dagen werd de vermiste Koen van Keulen gevonden in geen greppel langs de weg bij het Italiaanse Pacengo
NOS Nieuws

'Niet meer Nederlandse doden in buitenland, wél meer op je scherm'

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

Naast de droogte en hitte in Nederland is er nog een onderwerp dat deze zomer constant naar voren komt in de media: Nederlanders die omkomen in het buitenland.

Vandaag werd bekend dat een Nederlandse vrouw in Malta is omgebracht, het lichaam van de 30-jarige Mattijn Lahuis in Laos is gevonden, een Nederlandse vrouw dodelijk ten val kwam in Canada en een Nederlander van een stadsmuur in de Kroatische stad Zadar viel en overleed.

Eerder domineerden Koen van Keulen in Italië en de omgekomen fietstoeristen in Tadzjikistan het nieuws al. Dinsdag kwam een vrouw van 26 om bij een ongeval met een quad in Santorini. Is er sprake van een piek in het aantal Nederlandse doden in het buitenland?

In Tadzjikistan kwam een Nederlandse fietstoerist om na een aanslag

"Het is inderdaad druk, maar dat is iedere zomer het geval", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "In deze periode reizen er meer mensen naar het buitenland dan in de rest van het jaar. Daardoor komen dit soort situaties ook meer voor."

Of het drukker is dan in andere zomers kan nu nog niet gezegd worden. "We merken wel dat er heel veel speelt nu, maar in eerdere zomers was dat niet anders." Het ministerie heeft geen actuele cijfers van mensen die in het buitenland gewond raken of overlijden. "Dus daar kan ik nu geen conclusies aan verbinden."

Ook voor het Verbond van Verzekeraars is het te vroeg om cijfers voor te leggen over het aantal ongevallen in het buitenland.

In de reisbranche zien ze momenteel ook geen toename van het aantal incidenten in het buitenland. "Van de achterban hoor ik dat niet terug", zegt Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. "We krijgen ook echt niet méér telefoontjes dan andere zomers. Er zijn gewoon heel veel Nederlanders in het buitenland nu. Dan komen dit soort dingen vaker voor."

Bij de meeste zaken waar Oostdam over leest denkt hij ook dat het "gewoon om pure pech gaat".

Sneller op je scherm

Een trend is niet waar te nemen, maar waarom horen we er dan zoveel over? "Ik ben ervan overtuigd dat je het sneller op je scherm krijgt nu", zegt Oostdam. "Er gebeurt nu niet meer, maar daardoor krijg je het eerder mee."

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft nog een theorie. "Er zijn deze zomer veel zaken die langer spelen, en die houden de media meer bezig. Daardoor lezen we er nu meer over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl