Getty
NOS Sport

'Ondergewaardeerde' Ricciardo keert Red Bull de rug toe en gaat naar Renault

Daniel Ricciardo vertrekt bij het Formule 1-team van Red Bull Racing, zo meldt de renstal. De Australische coureur - en teamgenoot van Max Verstappen - gaat volgend seizoen aan de slag bij Renault.

"Het is waarschijnlijk een van de moeilijkste besluiten uit mijn loopbaan", aldus Ricciardo in een verklaring. "Maar ik vond dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging."

Ricciardo rijdt sinds 2014 in dienst van Red Bull. Hij boekte 7 grand-prixzeges (waaronder 2 dit jaar), eindigde 29 keer op het podium en startte 2 keer van poleposition.

Het vertrek van de 29-jarige Ricciardo is opmerkelijk, aangezien hij de voorbije periode met Red Bull in onderhandeling was over een nieuw contract.

Ondergewaardeerd

Volgens The Daily Mail zou Ricciardo zich ondergewaardeerd hebben gevoeld ten opzichte van Verstappen, die in oktober 2017 al een verbeterd contract bij Red Bull Racing tekende. Een nieuwe verbintenis voor de Australiër bleef echter uit.

"We respecteren het besluit van Daniel om onze renstal te verlaten, we wensen hem alle succes in de toekomst", aldus Red Bull in een persverklaring.

ANP
Daniel Ricciardo en Max Verstappen in mei 2018 tijdens een race-evenement in Zandvoort

De overstap van Ricciardo naar Renault is pikant, aangezien Red Bull Racing en motorleverancier Renault een zeer moeizame relatie hebben. De eerste helft van dit seizoen kampte Red Bull met bijzonder veel technische problemen, wat voor het management van de renstal reden was stevige kritiek te uiten op de Franse motorleverancier. Renault liet onlangs weten de kritiek meer dan beu te zijn.

Vanwege al die problemen heeft Red Bull besloten met ingang van 2019 verder te gaan met motoren van Honda. Max Verstappen heeft al bij herhaling laten weten blij te zijn met de overstap naar de Japanse motorleverancier. Ricciardo hield zich opvallend genoeg al die tijd op de vlakte.

'Dit is verrassend'

De overgang van Ricciardo komt voor veel Formule 1-kenners als een verrassing. "Dit geeft aan dat Ricciardo meer vertrouwen heeft in Renault dan in Honda", zegt Louis Dekker, Formule 1-verslaggever van de NOS.

"Ricciardo voelt zich beledigd en in zijn eer aangetast, maar hij zal dat niet hardop zeggen. Hij polariseert bijna nooit", aldus Dekker.

"Ik ben benieuwd wat het team van Renault nu gaat doen. Carlos Sainz is door Red Bull verhuurd aan Renault, maar zijn relatie met Verstappen is niet top. Verstappen heeft ook telkens gezegd dat Ricciardo zijn favoriete teamgenoot is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl