De doorgaans goedlachse Ricciardo denkt even na tijdens de persconferentie
NOS SportAangepast

Ook als Ricciardo wordt bestookt over zijn contract, blijft hij lachen

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Daniel Ricciardo is 'hot', maar niet zozeer vanwege zijn prestaties. Vooral het aflopende contract van de Australiër maakt hem interessant voor de internationale media op de persconferentie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, die zondag op het programma staat.

Zeker na zijn winst in China draait het geruchtencircuit op volle toeren. Ricciardo wordt gelinkt aan topteams Mercedes en Ferrari. Italiaanse media weten het zelfs al zeker: de teamgenoot van Max Verstappen rijdt volgend jaar bij Ferrari. Maar Ricciardo ontkent. "Ik heb geen enkele drang om snel een knoop door te hakken. Ik praat alleen met Red Bull."

'Ik zal altijd van Red Bull houden'

Hij zit er niet op te wachten, maar weet dat het erbij hoort. Met engelengeduld beantwoordt Ricciardo in Azerbeidzjan de ene na de andere vraag over zijn toekomst en daarbij laat hij zich niet uit de tent lokken. "Iedereen wil van alles van me weten, maar er is nog weinig aan de hand."

De Australiër laat ook niet na zijn verhouding met Red Bull te benadrukken. "Ik begon in 2008 bij het junior-team van Red Bull en heb dus al tien jaar een band. Het is een fijne club mensen en ik zal altijd van ze houden. En ik heb veel te verliezen. Ik ga niet vertrekken omdat ik toe ben aan iets anders. De nieuwsgierigheid wint het niet van de feiten", zo zegt de 28-jarige coureur.

Om daaraan toe te voegen: "Ik vertrek pas als ik denk dat het beter is. Ik wil het beste. Dat staat bovenaan op de lijst. De rest is bijzaak. Geld ook."

Ricciardo na zijn zege in China

Toch heeft Ricciardo wel degelijk bedenkingen bij z'n huidige team. "Ik zoek een auto en een team waarmee ik wereldkampioen kan worden. Op dit moment ben ik daar nog niet. Om te vechten voor de titel is af en toe een race winnen niet genoeg", zet hij druk op de ketel bij zijn huidige renstal.

Goede begeleiding

Haast heeft de Australiër in ieder geval niet. "Ik ga alles goed uitzoeken en ben niet bang dat ik buiten de boot val. Ik heb een groep mensen om me heen die me goed begeleidt. Onderhandelen doe ik niet zelf. Ik heb wel een duidelijk beeld van wat ik wil, maar wil me niet laten afleiden van het racen. En ik ga zeker niet overhaast een handtekening zetten."

Kunnen jullie alsjeblieft hun ook wat vragen stellen? Anders vallen ze in slaap.

Ricciardo over zijn collega-coureurs op de persconferentie

De teamgenoot van Verstappen heeft zich er allang mee verzoend dat hij het hele seizoen voortdurend dezelfde vragen krijgt voorgeschoteld. "Dat is al een half jaar zo, sinds de contractverlenging van Max Verstappen."

Tijdens de persconferentie in Bakoe zijn dan ook nagenoeg alle vragen voor de 'Ozzie'. Renault-coureur Nico Hülkenberg en Haas-rijder Kevin Magnussen zitten er voor spek en bonen bij. "Kunnen jullie alsjeblieft hun ook wat vragen stellen? Anders vallen ze in slaap", grapt Ricciardo. Tevergeefs.

Naar Mercedes misschien?

De Britse krant Daily Mail probeert hem ook vervolgens aan topteam Mercedes te koppelen: "Daniel, hoe zou je het vinden om teamgenoot te zijn van Lewis Hamilton en met hem om de titel te strijden?"

Ricciardo's antwoord: "Ik wil het graag opnemen tegen de beste coureur. Hamilton hoort daar zeker bij, dus daar kan ik me op verheugen. Maar ik strijd nu ook met Max Verstappen en vocht in het verleden met Sebastian Vettel, dus het draait niet alleen om Lewis."

Ricciardo en Hamilton hebben een onderonsje, eerder dit seizoen

De hamvraag is echter of Ricciardo denkt dat Red Bull de aanval echt kan openen op Mercedes en Ferrari. "Daar is het nog te vroeg voor. Het seizoen duurt nog lang. We moeten zorgen dat we er bovenop blijven zitten, progressie boeken en kansen grijpen."

De Australiër is ook wel opgelucht dat hij eindelijk van meet af aan competitief is. "Eindelijk beginnen we het seizoen goed. Vooral voor het personeel in de fabriek is zo'n 'kickstart' fijn. Voor mij ook hoor, want eindelijk heb ik profijt van al mijn gezwoeg in de winter. Waren die 'workouts' tenminste niet voor niks."

'We zijn hier geen favoriet'

De verrassende overwinning in China brengt Ricciardo vooralsnog niet van zijn stuk. "Hier in Bakoe zijn we zeker geen favoriet. Ik ben dolblij dat ik net een race heb gewonnen, maar het was ook erg lang geleden. Ik heb het nog niet vaak meegemaakt. Daarom was ik op het podium zo emotioneel, maar ik ben nu niet opeens een seconde sneller."

Toch kan de coureur van Red Bull niet ontkennen dat de overwinning nog altijd doorwerkt op zijn gemoed. "Ik heb een 'happy vibe' door de zege in Shanghai en ben erg gemotiveerd. Als je voelt dat je vooraan mee kunt strijden, word je heel hongerig. Maar ik reken me niet rijk. In Bahrein ging alles fout en stond ik na een paar rondjes al stil. Ik weet hoe snel het kan kantelen in deze sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl