Leden Pussy Riot toch weer op vrije voeten
De vier leden van de Russische protestgroep Pussy Riot zijn weer vrij. Tijdens de finale van het WK voetbal renden de vier het veld op, waarna ze opgepakt werden. Maandag hadden ze hun straf uitgezeten, maar direct na hun vrijlating werden ze weer opgepakt.
De groep zegt dat ze tijdens het WK voetbal het veld op renden als protest tegen het corrupte beleid van FIFA, en voor vrijheid van meningsuiting in Rusland. Door een rechter werden de leden van Pussy Riot veroordeeld voor "het verstoren van de gedragsregels tijdens een sportwedstrijd". Ze kregen daarvoor vijftien dagen cel, de maximale straf voor deze overtreding.
Maandag zat hun straf erop, maar werd de groep na enkele seconden alweer opgepakt. De vier leden zouden een wet overtreden hebben die het verbiedt om openbare evenementen te organiseren zonder daar eerst schriftelijk de autoriteiten van op de hoogte te brengen.
Hun advocaat zegt dat de leden van de protestgroep vandaag weer vrijgelaten zijn. Het is onduidelijk of er verdere aanklachten volgen.
Bekijk in de beelden hieronder hoe de leden van Pussy Riot na vrijlating gelijk weer opgepakt werden.
Pussy Riot werd in 2012 wereldwijd bekend nadat ze opgepakt werden voor een protest tegen het Kremlin. Leden van de punkgroep zongen toen in een Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou met gekleurde bivakmutsen op "Mother Mary, Banish Putin!"
Twee vrouwen zaten hiervoor twee jaar in een strafkamp, de derde kwam na zes maanden vrij. Politici en verschillende artiesten vroegen toen wereldwijd om hun vrijlating.
Sindsdien bleef de groep, die uit wisselende leden bestaat, actie voeren tegen Poetin. In 2014 werden leden in Sotsji tijdens de Winterspelen opgepakt, omdat ze tegen het Kremlin protesteerden. In 2016 bracht de groep een protestlied uit.
Schadevergoeding
Vorige maand oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de rechten van de vrouwen tijdens die rechtszaak geschonden zijn. Daarom moet Rusland 21.000 euro schadevergoeding aan Pussy Riot betalen. De jarenlange veroordeling tot een strafkamp stond volgens het Hof niet in verhouding tot de ernst van het vergrijp.
Rusland kan het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens overigens makkelijk naast zich neerleggen. Daarvoor ondertekende Poetin in 2015 een wet.