'Feyenoord moet eens in de vijf jaar kampioen worden'
Nog vier dagen en dan gaat het Nederlandse voetbalseizoen weer van start met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Een week later start de eredivisie.
En dus wordt er weer volop gespeculeerd over hoe het dit jaar zal gaan. De gasten in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken doen er gretig aan mee.
"Feyenoord moet zo lang mogelijk meedoen om de titel", formuleert algemeen directeur Jan de Jong de doelstelling van de Rotterdammers dit seizoen.
De Jong wil de kampioensschaal eerder heroveren dan de vorige keer. Toen duurde het achttien jaar voordat de titel op de Coolsingel werd gevierd. "Het liefst nog vaker, maar één keer in de vijf jaar kampioen zou moeten."
Volgens De Jong moet bij Feyenoord elke euro uit de clubkas altijd nog drie keer worden omgedraaid, hetgeen een schril contrast vormt met de koopdrift die Ajax deze zomer tentoonspreidde.
'Ajax breekt met verleden'
De Amsterdammers gaven achtereenvolgens 11,4 miljoen euro uit voor Dusan Tadic en 16 miljoen euro voor Daley Blind. De Jong begrijpt die keuze.
"Zij hebben waanzinnig veel geld op de bank, iets dat wij niet hebben. Ajax heeft vier jaar lang geen prijs gewonnen, wat vrij uitzonderlijk is met zo'n hoge begroting. Ze breken met het verleden, kiezen voor routine en zijn bereid om het salarisplafond te doorbreken. Dat is een keuze."
Volgens oud-tophockeyer Jacques Brinkman wordt met die keuze de druk in Amsterdam immens. "Ajax is torenhoog favoriet. Kwalitatief gezien is het de beste selectie, maar dat zegt niets. Ajax moet de Champions League in en kampioen worden. Er zijn nul excuses."
"We moeten ook niet gaan overdrijven", vult L1-presentator Sander Kleikers aan. "Is het echt zo dat Blind en Tadic de grote kampioenen van de Premier League zijn geweest? Het is niet zo dat de grote verlossers naar Ajax zijn gekomen. Wel de dure verlossers."
Met Tadic en Blind haalt Ajax twee spelers die weten hoe het spelletje wordt gespeeld in Nederland. Bij Feyenoord is Jordy Clasie na een buitenlands avontuur teruggehaald naar de eredivisie.
"Hij heeft daarvoor echt een groot deel van zijn salaris moeten inleveren", weet Feyenoorder De Jong, die in Rotterdam eerder Dirk Kuijt en recenter Robin van Persie al zag terugkeren.
"Wat spelers zien, is dat het in Nederland best prettig geregeld is. En je krijgt een redelijke vergoeding, zeker in de top. Clasie zei tegen me dat hij blij was dat hij in het buitenland heeft gespeeld, maar nog veel blijer is om terug te komen."
Europees voetbal
De terugkeer van volwassen spelers maakt de eredivisie sterker, luidt de conclusie. Brinkman: "Maar het is ook hartstikke belangrijk dat de topclubs Europees voetbal spelen, voor de jonge spelers vooral."
De Jong: "De grote landen hebben het zo geregeld dat zij in de Champions League altijd met meerdere clubs zijn vertegenwoordigd. Nu moeten de middelgrote landen, waaronder Nederland, goed regelen dat hun teams gegarandeerd in de Europa League komen. Dan wordt het ook aantrekkelijker om hier te spelen."