De aankondiging van Ajax over de terugkeer van Daley Blind Ajax

Een animatie met de titel "Daley's coming home" werd dinsdag rond het middaguur door Ajax op social media geplaatst. Het kind van de club is terug.

De creatieve communicatieafdeling verving in de officiële presentatievideo in het legendarische nummer "Football's coming home" de zinsneden "three lions on a shirt" en "no more years of hurt" door "three stars on a shirt" (refererend aan de 33 landstitels) en "four years of hurt" (verwijzend naar de laatste landstitel in 2014).

Want de schaal moet weer eens naar Amsterdam. "Ze moeten kampioen worden, dat kan niet anders. Anders hebben ze écht een probleem", meent commentator Arno Vermeulen.

En die druk zal ook Blind, die de laatste vier titels meemaakte (2011, 2012, 2013 en 2014), voelen. Vermeulen verwacht dat de duurste speler in de historie van de club vooral is gehaald om centraal achterin te gaan spelen. "Blind is heel polyvalent en heeft altijd wel een beetje gezworven. Hij heeft zelfs ooit eens rechts achterin gespeeld", aldus Vermeulen.

"Hij kan op 'zes' spelen, maar ik verwacht dat hij met Matthijs de Ligt het centrale duo gaat vormen. Maximilian Wöber heeft het nog niet zo geweldig gedaan en heeft nog niet echt kunnen overtuigen. Het hangt er ook een beetje vanaf wat trainer Erik ten Hag met Frenkie de Jong wil. En of De Jong wel blijft. De linksbackpositie, waarop hij bij Manchester United speelde, is door Nicolás Tagliafico geen optie."

Ajax zit echt met Hakim Ziyech in de maag. Want als hij alsnog blijft, is hij misschien zelfs wel overbodig.

Arno Vermeulen

Het is aannemelijk dat er nog spelers vertrekken, maar mocht dat niet gebeuren, dan heeft Ten Hag een luxeprobleem. "Ajax zit echt met Hakim Ziyech in de maag. Want als hij alsnog blijft, is hij misschien zelfs wel overbodig", aldus Vermeulen.

"En met Ziyech én Dusan Tadic heb je twee heel aanvallende middenvelders. Voor de derde middenvelder is het dan een hele klus de balans te behouden. Tegen clubs als FC Emmen en Fortuna Sittard kun je zo spelen, maar in Europa niet."

Bij Ajax, dat zo goed als uitgewinkeld lijkt, ontbreekt het eigenlijk nog steeds aan een verdedigende middenvelder, denkt Vermeulen. "Karim El Ahmadi had eigenlijk een heel goede pion kunnen zijn. Dat is een type speler dat Ajax nog mist."

De mogelijkheden van Erik ten Hag NOS

Wat zegt het dat twee spelers uit de Premier League nog voor hun dertigste terugkeren naar de eredivisie? "Ajax heeft natuurlijk nog steeds wel een bepaalde aantrekkingskracht, maar geld heeft het beslissende zetje gegeven", aldus de chef voetbal bij NOS.

"Vroeger was dit echt kansloos geweest, maar Ajax heeft op financieel gebied dankzij de oorlogskas veel mogelijkheden. Ik snap Blind wel, want als de trainer het echt niet in je ziet zitten, ga je niet drie jaar op de bank zitten."

De komst van de 29-jarige Tadic en de één jaar jongere Blind halen de gemiddelde leeftijd weer omhoog. "Het is nu, ook omdat Klaas-Jan Huntelaar al werd gehaald, niet meer een speeltuinelftal qua leeftijd", aldus Vermeulen.

"De oudere jongens kunnen de jonge jongens helpen, maar je kunt ook zeggen dat ze ze juist in de weg staan. De aanvoerder van Jong Ajax, Leon Bergsma, heeft bijvoorbeeld onlangs eieren voor zijn geld gekozen en is naar AZ gegaan."

Erik ten Hag op de training van Ajax Pro Shots

Door de drukke transferzomer begint Ajax op 11 augustus (Heracles thuis) als de favoriet voor de titel. "Ajax is sterker geworden, terwijl Feyenoord en PSV juist wat problemen hebben", aldus Vermeulen.

"Ik ga ervan uit dat Hirving Lozano nog vertrekt bij PSV, waar ook Marco van Ginkel is weggevallen. Dat moeten ze maar in evenwicht zien te kopen. En bij Feyenoord zoeken ze toch in een heel andere prijscategorie. Het hoofd van trainer Erik ten Hag ligt met deze aankopen echt op een hakblok."

STER reclame