Deze wandelaars zijn inmiddels weer in veiligheid
NOS NieuwsAangepast

Honderden wandelaars vast op 'enige veilige stuk' van vulkaan Lombok

Op het Indonesische eiland Lombok zitten nog honderden bergwandelaars vast na de aardbeving van gisteren. De mensen zijn gestrand op de vulkaan Rinjani. De groep heeft zich verzameld bij een meer op zo'n twee kilometer hoogte.

"Dat is het enige vlakke en daarmee ook veilige stuk van de berg", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "De hellingen zijn onbegaanbaar geworden door aardverschuivingen. Vooral onder de top, daar bestaat de helling helemaal uit losse stenen. Bij de minste aardschok, begint dat te schuiven.

Wandelaars maakten deze beelden van de aardbeving en de rookwolken op de hellingen van de vulkaan op Lombok.

Dit zien de wandelaars die vastzitten op de vulkaan bij Lombok

Gisteren vielen op Lombok zeker veertien doden. Het dodental is inmiddels opgelopen tot zestien, zegt een overheidswoordvoerder tegen persbureau Reuters. Ruim 160 mensen raakten gewond door de aardbeving, die een kracht had van 6,4.

Een van de drie hoofdwegen naar de top van de berg is inmiddels weer open. Volgens een lokale rampencentrale zijn reddingswerkers de mensen daar in veiligheid aan het brengen. Van de 820 mensen op de vulkaan zijn er 246 gered. Meer dan 600 van hen komen uit het buitenland. De vulkaan Rinjani is populair onder toeristen.

De Nederlander Sander Huting en zijn vrouw kampeerden tijdens de natuurramp op de Rinjani. "We hadden het gevoel dat de berg instortte", zei hij gisteren tegen de NOS. Het echtpaar is nu in veiliger gebied.

Twee helikopters zijn ingezet om de gestrande wandelaars te redden en om ze eten te brengen. Ook heeft de Indonesische overheid zo'n 200 militairen ingezet om de wandelaars veilig naar beneden te loodsen. Door de aardbeving zijn twee bergpaden nog steeds onbegaanbaar.

Meer dan 1000 huizen in het rampgebied zijn verwoest. De noodhulp voor de lokale bevolking is inmiddels op gang gekomen. Er zijn tenten opgezet en er wordt voedsel uitgedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl