Sander en zijn vrouw Desi kort voor de aardbeving op de Rinjani
NOS Nieuws

Nederlander maakt beving mee bij vulkaankrater Lombok: 'Alsof alles instortte'

"We hadden het gevoel dat de berg instortte", zegt Sander Huting. De Nederlander was samen met zijn vrouw op de vulkaan Rinjani op het Indonesische eiland Lombok, toen daar een aardbeving plaatsvond. Daarbij zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen en raakten meer dan 160 mensen gewond.

Rinjani is populair onder toeristen, die de berg vaak in groepen beklimmen. Ook op het moment van de beving, vroeg in de ochtend, waren er veel wandelaars en klimmers op de vulkaan, vertelt Huting. "We stonden op een richel toen alles begon te trillen. We zagen overal puin, stukken steen en gruis, naar beneden storten."

Het echtpaar kampeerde met tientallen anderen bij een krater op zo'n 2500 meter hoogte. Toen de beving begon, brak paniek uit. "Iedereen ging liggen, er werd geschreeuwd. Er werd geroepen dat er een tsunami of vulkaanuitbarsting zou volgen. Onze gids rende weg, dus wij hadden geen idee wat we moesten doen."

'Moesten we rennen, blijven of liggen? Niemand wist het'

Huting en zijn vrouw tijgerden naar een plek die veiliger voelde. Vanaf hun schuilplaats voelden ze meerdere naschokken. "Die waren ook heel erg heftig." Toen ze het veilig achtten, sprintten de Nederlanders naar beneden. "De afdaling duurt normaal zo'n zes uur. Wij hebben er door alle adrenaline 2,5 uur over gedaan."

Aan de voet van de berg werd het stel door het evenementenbedrijf dat de bergtocht had georganiseerd naar hun hotel gebracht in het dorp Senaru, dicht bij Rinjani. In die plaats waren huizen ingestort. "Ook de plek waar wij een paar nachten geleden hadden geslapen, was zwaar beschadigd."

Huting en zijn vrouw zijn inmiddels in veiliger gebied. De schrik zit er nog goed in, vertelt hij. De Nederlander vermoedt dat het dodental in werkelijkheid veel hoger ligt dan veertien. Of iedereen heelhuids de berg af is gekomen, weet Huting niet. "Er waren een hele hoop mensen. Ook op hoger gelegen plekken dan waar wij waren. Het is een ongelooflijk mooi gebied, maar dit was extreem heftig."

Het tentje van Sander en Desi bij de krater op de Rinjani

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl