Maria del Carmen Tambriz keerde terug naar Guatemala zonder haar dochter
NOS Nieuws

Honderden migrantenkinderen VS nog niet bij hun ouders

De Amerikaanse overheid is er nog niet in geslaagd om alle kinderen die bij de grens met Mexico van hun ouders zijn gescheiden weer met hun gezin te herenigen. Daarmee wordt een deadline die door een rechter was opgelegd gemist.

Donderdag hadden alle circa 2500 migrantenkinderen weer bij hun ouders moeten zijn. Volgens de Amerikaanse overheid is dat bij 1800 kinderen gelukt.

De overige 700 kinderen komen volgens de overheid niet in aanmerking voor hereniging. "De ouders zijn bijvoorbeeld in aanraking gekomen met justitie", zegt NOS-correspondent Wouter Zwart in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar loopt dus nog een onderzoek tegen. Ook kan het zijn dat de overheid niet kan achterhalen of de mensen die zeggen dat ze de ouders van een kind zijn, ook daadwerkelijk de ouders zijn."

Ook kan het, en dat geldt voor ruim 400 kinderen, dat de ouders niet meer in de Verenigde Staten zijn. Het is nog niet bekend wanneer de honderden vaders en moeders hun kinderen weer zullen terugzien. "Het kan een kwestie zijn van maanden of jaren zijn dat de kinderen herenigd worden", zegt Zwart.

Amerikaanse mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen om de 700 overgebleven kinderen en vrezen dat die in een "zwart gat" terechtkomen. "Het gaat nu niet goed met die kinderen", zegt Zwart. "Dit levert levenslange schade op."

Ook zeggen de mensenrechtenorganisaties dat de afgelopen weken veel gezinsherenigingen rommelig zijn verlopen. Zo werden sommige herenigingen urenlang uitgesteld vanwege een computerprobleem. "We dachten dat het een vrolijke gebeurtenis zou worden, maar het is uitgelopen op een drama van negen uur", zegt een advocaat die migranten vertegenwoordigt.

Zero tolerance

In mei verscherpte president Trump zijn migrantenbeleid met zogeheten zerotolerancemaatregelen. Iedere volwassene die bij de grens wordt opgepakt, wordt meteen vastgezet en vervolgd. Diens meereizende kinderen worden ondergebracht in tijdelijke opvangcentra.

De maatregelen leverden felle kritiek op in de Verenigde Staten en daarbuiten. Nadat een 2-jarig meisje uit Honduras hét gezicht werd van het harde migratiebeleid uitten ook bekende Amerikanen hun ongenoegen, zoals presidentsvrouw Melania Trump en voormalig first lady Laura Bush.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl