Een kind uit Honduras speelt in opvangcentrum na met zijn vader de Amerikaanse grens te hebben overgestoken. Vader en kind zijn niet gescheiden.
NOS Nieuws

Kinderen van migranten zonder hun ouders voor de Amerikaanse rechter

Kinderen van migranten die zijn opgepakt aan de Amerikaanse-Mexicaanse grens moeten zelf verschijnen voor Amerikaanse rechters om hun uitzettingsprocedures te bespreken. In sommige gevallen gaat het om zeer jonge kinderen van 2 of 3 jaar. Ouders of advocaten zijn bij de hoorzittingen niet aanwezig.

Kaiser Health News, een nieuwswebsite gericht op gezondheidszorg meldt dat op basis van gesprekken met verschillende advocaten en organisaties die juridische bijstand verlenen aan migranten. "We vertegenwoordigden een 3-jarig kind dat van zijn ouders was gescheiden", zegt de directeur van hulporganisatie Immigrant Defenders Law Center tegen de site. "Halverwege de hoorzitting begint het kind op tafel te klimmen. Het onderstreept de absurditeit van wat we aan het doen zijn met deze kinderen."

2000 kinderen

De kinderen die nu voor de rechter komen, zijn na arrestatie aan grens gescheiden van hun ouders. Ze zijn daarna verspreid over de Verenigde Staten gevangengezet. De leefomstandigheden van de kinderen is vaak erbarmelijk, tot opsluiting in kooien aan toe.

Na veel kritiek en onder grote druk tekende Trump vorige week decreet, waarmee hij einde maakte aan nieuwe scheidingen van kind en ouder. Maar de chaos blijft, want meer dan 2000 reeds gescheiden kinderen moeten nog terug naar hun ouders, die ouders hebben vaak amper informatie over waar hun kinderen zich bevinden.

Al die kinderen dreigen nu dus zonder hulp voor de rechter te komen. De hoorzittingen zijn voor veel van de kinderen amper te volgen, zeggen verschillende experts tegen Kaiser Health News. Sommige kinderen begrijpen niet wat er gebeurt, kunnen geen antwoord geven en kampen met trauma's door de scheiding met hun ouders.

De ouders weten vaak als enigen wat de redenen zijn waarom ze het thuisland hebben verlaten.

NOS-correspondent Ryan Hermelijn

Onder de oude omstandigheden, verschenen kinderen meestal met hun ouders voor de rechter", zegt NOS-correspondent Ryan Hermelijn. "De ouders weten vaak als enigen wat de redenen zijn waarom ze het thuisland hebben verlaten. En dat speelt uiteraard een rol in het besluit om een verblijfsvergunning af te geven of om over te gaan tot deportatie."

Wetgeving uitleggen aan een kind

Het laten voorkomen van kinderen van migranten zonder begeleiding is niet iets van de laatste tijd. Het vindt al langer plaats, maar niet eerder dreigt het voor zoveel kinderen in korte tijd te gebeuren.

In april besteedde John Oliver in zijn show Last Week Tonight ook aandacht aan de hoorzittingen waarbij kinderen alleen moeten komen opdraven. "Je kunt immigratiewetgeving niet uitleggen aan een kind, je kunt niet eens aan een kind uitleggen dat Elmo niet zijn beste vriend is", zei Oliver in zijn programma.

Bekijk hieronder het fragment (vanaf 5:02):

Eerder deze week oordeelde een federale rechter in Californië dat de Amerikaanse grenswacht kinderen jonger dan 5 jaar binnen twee weken moet terugbrengen bij hun ouders. Oudere kinderen en tieners binnen dertig dagen. Dat herenigen gaat echter moeizaam. De kinderen zitten verspreid over opvanglocaties in het hele land. Ook kost het veel tijd om te onderzoeken wie precies de ouders van de kinderen zijn.

Hermelijn: "Er is nog veel onduidelijkheid over hoe die herenigingen precies worden geregeld. In sommige gevallen zijn de ouders al gedeporteerd. En die mogen vaak een langere periode Amerika niet meer in. Andere ouders die op zoek zijn naar hun kind, krijgen van ambtenaren vaak niet meer dan een telefoonnummer. En dan is het nog maar de vraag of daar iemand opneemt. Het systeem van de overheid is hier simpelweg niet goed op voorbereid."

Onderzoek naar opvang

Gisteren kondigde het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid aan onderzoek te gaan doen naar de opvang van kinderen van migranten. Het onderzoek richt zich op veiligheids- en gezondheidsrisico's in de opvang, maar gaat niet over de hoorzittingen.

Tegen Kaiser Health News zegt de voorzitter van de vereniging voor immigratierechters, de National Association of Immigration Judges, dat de procedure in de rechtszaal begrijpelijk is gemaakt voor kinderen. "We zijn een rechtsstaat. We hechten aan eerlijkheid, rechtvaardigheid en transparantie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl