NOS NieuwsAangepast

Trump tekent decreet, stopt scheiding migrantenfamilies

President Trump heeft een presidentieel decreet getekend waarmee hij een eind maakt aan de omstreden scheiding van migrantenkinderen van hun ouders aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Migranten die illegaal de grens zijn overgestoken, moeten nu samen met hun kinderen worden vastgezet, tot hun strafrechtelijke procedure is afgerond.

In het decreet staat ook dat gezinnen met kinderen met voorrang moeten worden beoordeeld bij de immigratieprocedure. Het huidige zerotolerance-immigratiebeleid blijft gehandhaafd.

Trump zette zijn handtekening vanavond in de Oval Office in het Witte Huis:

Trump tekent decreet dat migrantengezinnen bij elkaar houdt

Beelden van huilende migrantenkinderen die in kooien worden ondergebracht, terwijl hun ouders zijn vastgezet, hebben in de VS en ver daarbuiten tot grote verontwaardiging geleid.

Tot vandaag legde Trump de schuld voor deze gang van zaken bij de Democraten, die de invoering van strengere immigratiewetgeving zouden tegenhouden. De Democraten en een aantal Republikeinen zeiden op hun beurt dat Trump met één pennestreek een eind kon maken aan de gezinsdrama's langs de grens.

Trump zei tegen journalisten in het Witte Huis dat hij hoopt dat zijn decreet snel wordt gevolgd door nieuwe wetgeving in het Congres waarmee harder kan worden opgetreden tegen illegale immigratie. Het Huis van Afgevaardigden zal morgen stemmen over wetgeving die migrantenfamilies intact laat, liet voorzitter Paul Ryan weten.

Sinds in mei het zerotolerancebeleid werd ingevoerd waarbij illegale immigranten direct worden vastgezet, zijn ruim 2300 kinderen van hun gedetineerde ouders gescheiden. Overigens worden lang niet alle kinderen gescheiden van hun ouders, want de detentiecentra in de grensregio zitten inmiddels overvol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl