Trump tekent decreet, stopt scheiding migrantenfamilies

time icon Aangepast

President Trump heeft een presidentieel decreet getekend waarmee hij een eind maakt aan de omstreden scheiding van migrantenkinderen van hun ouders aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Migranten die illegaal de grens zijn overgestoken, moeten nu samen met hun kinderen worden vastgezet, tot hun strafrechtelijke procedure is afgerond.

In het decreet staat ook dat gezinnen met kinderen met voorrang moeten worden beoordeeld bij de immigratieprocedure. Het huidige zerotolerance-immigratiebeleid blijft gehandhaafd.

Trump zette zijn handtekening vanavond in de Oval Office in het Witte Huis:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Trump tekent decreet dat migrantengezinnen bij elkaar houdt

Beelden van huilende migrantenkinderen die in kooien worden ondergebracht, terwijl hun ouders zijn vastgezet, hebben in de VS en ver daarbuiten tot grote verontwaardiging geleid.

Tot vandaag legde Trump de schuld voor deze gang van zaken bij de Democraten, die de invoering van strengere immigratiewetgeving zouden tegenhouden. De Democraten en een aantal Republikeinen zeiden op hun beurt dat Trump met één pennestreek een eind kon maken aan de gezinsdrama's langs de grens.

"Reken er maar op dat deze zet van Trump gaat leiden tot allerlei rechtszaken", zegt correspondent Arjen van der Horst. Onschuldige kinderen die belanden in de gevangenis, dat is in strijd met allerlei verdragen die Amerika heeft ondertekend.

Ook onder het presidentschap van Barack Obama werden migrantengezinnen opgesloten, maar die moesten onder juridische druk weer worden vrijgelaten. Aan deze 'catch and release'-praktijk wilde Trump juist zo graag een eind maken, aldus Van der Horst.

Trump zei tegen journalisten in het Witte Huis dat hij hoopt dat zijn decreet snel wordt gevolgd door nieuwe wetgeving in het Congres waarmee harder kan worden opgetreden tegen illegale immigratie. Het Huis van Afgevaardigden zal morgen stemmen over wetgeving die migrantenfamilies intact laat, liet voorzitter Paul Ryan weten.

Sinds in mei het zerotolerancebeleid werd ingevoerd waarbij illegale immigranten direct worden vastgezet, zijn ruim 2300 kinderen van hun gedetineerde ouders gescheiden. Overigens worden lang niet alle kinderen gescheiden van hun ouders, want de detentiecentra in de grensregio zitten inmiddels overvol.

Arjen van der Horst
@arjenUSA
De vraag is alleen of dit decreet stand houdt. Er is Amerikaanse jurispredentie die het verbiedt kinderen voor langere tijd op te sluiten. Mogelijk is dit ook in strijd met allerlei internationale verdragen. Reken er maar op dat dit aangevochten gaat worden via de rechter. https://t.co/D3X4wv2p9a
12 maanden geleden

STER Reclame