Een meisje uit Honduras (2) huilt terwijl haar moeder wordt gefouilleerd en gearresteerd bij de Amerikaans-Mexicaanse grens
NOS Nieuws

Foto van 2-jarig meisje voedt verontwaardiging over immigratiebeleid VS

In de Verenigde Staten zwelt de kritiek aan tegen het immigratiebeleid van president Trump. Ook Melania Trump en voormalig first lady Laura Bush keren zich nu tegen de praktijk om kinderen van hun ouders te scheiden als ze illegaal de grens oversteken.

En als er één beeld is dat die verontwaardiging voedt is dat de bovenstaande foto van de Amerikaanse fotojournalist John Moore. Een aantal Amerikaanse kranten heeft die gepubliceerd en de foto wordt veel gedeeld op sociale media.

We zien een meisje van 2 jaar uit Honduras dat huilend opkijkt naar haar moeder, die op dat moment wordt gearresteerd door de grenspolitie. Ze maakten deel uit van een groep van zo'n twintig mensen die de grens met Texas waren overgestoken. De grenspolitie betrapte ze op 12 juni bij de plaats McAllen.

Ik ben zelf vader en ik vond het bijzonder moeilijk om deze foto te maken

John Moore op Instagram

De Amerikaanse fotograaf John Moore was erbij. Hij werkt al tien jaar langs de Mexicaanse grens. "Toen de grenspatrouille de namen van de mensen noteerde, zag ik een moeder die een jong kind vasthield. Ze vroegen of ze haar kind op de grond wilde zetten en toen brak het meisje in huilen uit."

"Ik ging door mijn knieën en maakte een paar foto's. Ik werd zelf bijna overmand door emoties. Ze pakte haar dochter weer op en moest in een busje stappen, waarna ze allemaal werden weggevoerd. Ik moest een paar keer diep ademhalen om bij te komen."

De moeder vertelde nog dat ze uit Honduras kwamen. Ze waren een maand onderweg geweest en uitgeput. "Ik ben zelf vader en ik vond het erg moeilijk om te zien hoe deze families werden opgepakt," zegt Moore. "Omdat ik dacht dat ze snel van elkaar zouden worden gescheiden. Ik zag aan hun gezichten dat ze geen idee hadden wat er met ze zou gebeuren."

Het is overigens niet duidelijk of dit meisje ook echt van haar moeder is gescheiden. Dat gebeurt meestal niet onmiddellijk bij de arrestatie. Het gebeurt wel als de ouders worden vervolgd omdat ze de grens illegaal zijn overgestoken. Dan mogen ze hun kinderen niet bij zich houden in de gevangenis.

De Amerikaanse regering voert sinds kort een zero tolerance-beleid. Sinds april zijn al bijna 2000 kinderen van hun familie gescheiden. Volgens de regels zouden kinderen onder de 5 jaar bij hun ouders mogen blijven. Maar dat lijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Door taalproblemen of personeelsgebrek in de opvangcentra gaat het weleens mis.

Onbekend waar het meisje is

Het Amerikaanse BuzzFeed News deed afgelopen weekend navraag bij de Amerikaanse grenspolitie. Een woordvoerder wist niet wat er met dit meisje was gebeurd. Maar ze zou niet van haar moeder gescheiden zijn omdat ze nog zo klein is.

Dat zou alleen gebeuren als er een "criminele- of immigratie-achtergrond is van een volwassene in deze familie of bewijs van misbruik dat aan zou geven dat de veiligheid van het kind in gevaar is, of als er te weinig detentieruimte is om een gezin met beide ouders op te vangen."

Ook fotograaf John Moore weet niet hoe het haar is vergaan. "Ik zou het erg graag willen weten. Ik denk er vaak aan terug en dat is elke keer emotioneel voor me."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl