Mesut Özil tijdens het WK in Rusland
NOS Voetbal

Vertrek Özil bij Mannschaft leidt tot politiek debat in Duitsland

Het besluit van Mesut Özil om niet meer voor het nationale elftal uit te komen, leidt tot veel beroering in Duitsland. Omdat de voetballer zich een tweederangsburger voelt na kritiek is de discussie over racisme in het voetbal losgebarsten.

"Het is een alarmsignaal als een grote Duitse voetballer als Mesut Özil zich door racisme niet meer gewild voelt en gerepresenteerd door de voetbalbond DFB", merkt minister Katarina Barley van Justitie op. De integratiewoordvoerder van het kabinet is blij dat Özil zich heeft uitgesproken en zegt dat kritiek op voetballers nooit mag omslaan in afwijzing van spelers met een migratieachtergrond.

In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen.

Mesut Özil in zijn verklaring

Kort voor het WK in Rusland kwam Özil onder vuur te liggen omdat hij zich samen met medespeler Ilkay Gündogan liet fotograferen met president Erdogan, die ze een voetbalshirt aanboden met de tekst 'Voor onze president'. Na het dramatisch verlopen toernooi laaide de discussie erover weer op. Met name DFB-president Reinhard Grindel was kritisch.

'Duitser bij winst, immigrant bij verlies'

In een verklaring bij zijn afscheid stelde Özil gisteren dat zijn Turkse achtergrond een belangrijke rol speelt. "Mijn vrienden Lukas Podolski en Miroslav Klose worden nooit Pools-Duits genoemd, waarom ben ik dan Turks-Duits? Is dat omdat het Turkije is? Is dat omdat ik moslim ben?", schreef hij. "Ik ben geboren en getogen in Duitsland, waarom ziet men dat niet zo?"

"In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen", schreef Özil verder. Grindel heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Özil tijdens het fotomoment met de Turkse president Erdogan in mei

Bijval krijgt Özil ook uit Ankara. De Turkse minister van Sport "ondersteunt de eervolle houding van broeder Mesut Özil van harte", de minister van Justitie noemt het "het mooiste doelpunt tegen het fascistische virus".

Grindel en Bierhoff 'vogelvrij'

Verschillende Duitse parlementariërs hebben het aftreden van Grindel geëist. "Grindel en teammanager Oliver Bierhoff hebben hem vogelvrij verklaard", meent SPD-parlementslid Frank Schwabe. "Het afscheid van Özil is beschamend. Eigenlijk zouden Grindel en Bierhoff moeten vertrekken."

"Het is een probleem als jonge Turkse Duitsers denken dat er geen plek voor hen is in het nationaal elftal", zegt Bondsdaglid Cem Özdemir van de Groenen. "Kracht zit in diversiteit. Zo zijn wij in 2014 wereldkampioen geworden. En Frankrijk dit keer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl