Mesut Özil in actie voor Duitsland tijdens het afgelopen WK
NOS Voetbal

Özil hekelt 'racistische' Duitse voetbalbond en stopt als international

Mesut Özil stopt als international van Duitsland. Hij voelt zich racistisch behandeld door de Duitse voetbalbond DFB.

In een verklaring die hij op Twitter heeft gezet licht de creatieve middenvelder zijn besluit toe. Met name DFB-voorzitter Reinhard Grindel moet het bij Özil ontgelden. "In zijn ogen ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen", schrijft Özil.

Voor het WK ging Özil samen met mede-international Ilkay Gündogan op de foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het fotomoment kwam de twee Duitse spelers van Turkse komaf op felle kritiek en fluitconcerten van Duitse fans te staan. Er ontstond zelfs een publieke discussie over de vraag of het tweetal wel mee moest naar het WK in Rusland. Bondscoach Löw sprak zijn steun uit voor beide spelers en nam hen gewoon mee.

Özil tijdens het fotomoment met de Turkse president Erdogan in mei

Özil schrijft: "Onlangs zei hij (Grindel, red.) opnieuw dat ik mijn reden om met Erdogan op de foto te gaan uit moest leggen in de media, ook al hadden we afgesproken dat we er een punt achter zouden zetten. Ik wil niet langer de zondebok zijn voor iemand die niet in staat is om zijn werk goed uit te voeren."

De voetballer voelt zich niet geaccepteerd binnen de Duitse maatschappij. "Ik word behandeld als iemand die anders is. Ondanks het feit dat ik belasting betaal in Duitsland, donaties doe aan Duitse scholen en het WK won met Duitsland."

Na de foto met Erdogan werd Özil via verschillende kanalen racistisch bejegend. "Het representeert het Duitsland uit het verleden, een Duitsland dat niet openstaat voor nieuwe culturen en een Duitsland waar ik niet trots op ben."

De manier waarop de Duitse voetbalbond met hem is omgegaan na de foto heeft Özil doen besluiten te stoppen als international. "Ik voel me ongewenst. Er is sprake van racisme en een gebrek aan respect."

Özil, die 92 keer uitkwam voor 'Die Mannschaft', eindigt zijn verklaring met de woorden: "Racisme mag nooit, nooit geaccepteerd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl