Özil tijdens het fotomoment met de Turkse president Erdogan in mei
NOS Voetbal

Özil reageert op Erdogan-rel: 'Zou de foto sowieso hebben genomen'

Mesut Özil heeft voor het eerst gereageerd op zijn veelbesproken ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De middenvelder heeft geen spijt van zijn actie. "Ik zou de foto sowieso genomen hebben."

De speler van Arsenal ging in mei samen met collega-voetballer Ilkay Gündogan op de foto met Erdogan, die daar op verkiezingscampagne was.

Het fotomoment kwam de twee Duitse spelers van Turkse komaf op felle kritiek en fluitconcerten van Duitse fans te staan. Er was zelfs discussie of het tweetal wel mee mocht naar het WK in Rusland. Uiteindelijk gingen beide spelers gewoon mee.

Geen spijt

Gündogan distantieerde zich eerder al van de foto's met Erdogan. Özil reageert nu, een maand na de historische uitschakeling op het WK voor het eerst en distantieert zich niet van de foto's.

"Ik weet dat dit misschien moeilijk te begrijpen is, omdat in veel culturen de rol van politieke leider onmogelijk los kan staan van de persoon. Maar in dit geval ligt het anders. Wat de uitkomst van de verkiezing ook was geweest, of van de verkiezing daarvoor, ik zou de foto sowieso hebben genomen", laat Özil weten in een reactie op Twitter.

De 29-jarige middenvelder legt uit dat hij verbinding voelt met Duitsland, het land waar hij is opgegroeid, én Turkije, het land van zijn voorouders.

"Mijn moeder heeft me altijd geleerd dat ik niet moet vergeten waar ik vandaan kom en dat doe ik dan ook niet. Ik zie de foto vooral als een teken van respect richting de president van het land van mijn familie."

'Geen politieke intenties'

Ook reageert Özil op de reacties die hij kreeg vanuit de Duitse pers. "Ik weet dat de foto van ons een enorme reactie heeft veroorzaakt in de Duitse media. Hoewel sommige mensen me beschuldigen van liegen of onbetrouwbaar zijn, had de foto geen politieke intenties", aldus de 92-voudig Duits international.

"Op de foto gaan met president Erdogan ging voor mij niet om politiek of verkiezingen, maar het ging me om het respecteren van het hoogste ambt van het land van mijn familie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl