Mesut Özil bij de Duitse nationale voetbalploeg
NOS VoetbalAangepast

Özil krijgt de wind van voren: 'Blij dat we van die nachtmerrie af zijn'

Bayern München-voorzitter Uli Hoeness heeft fel gereageerd op het besluit van Mesut Özil om niet meer uit te komen voor het Duitse nationale elftal: "Ik ben blij dat we van die nachtmerrie af zijn." Theo Zwanziger, voormalig voorzitter van de DFB, betreurt juist alle commotie rond de voetballer.

Zwanziger wijst juist met de vinger naar de voetbalbond. "Als je een conflict hebt, moet je snel in gesprek over een oplossing. Dat is echter niet gelukt en nu speelt de kwestie weer op. Door communicatiefouten is iets gebeurd dat nooit mag gebeuren: iemand voelt zich een tweederangsburger."

Racisme?

Özil bedankte dit weekend voor de Mannschaft na kritiek van onder andere bondsvoorzitter Reinhard Grindel op een foto van hem met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, vlak voor het desastreus verlopen WK. Racisme, vindt de middenvelder van Turkse komaf: "In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen."

Hoeness ligt duidelijk niet wakker van het verlies van de 29-jarige spelmaker van Arsenal. "Ik ben blij dat deze nachtmerrie voorbij is", zegt hij tegen Bild. "Hij speelt al jaren als een natte krant. Zijn laatste duel heeft hij vóór het WK 2014 gewonnen. En nu verschuilt hij zichzelf en zijn wanprestaties achter deze foto."

Uli Hoeness

De Bayern-preses is nog niet klaar: "Zijn 35 miljoen volgers op social media, die er in de echte wereld helemaal niet zijn, vinden het belangrijk dat Özil goed heeft gespeeld als hij met een crosspass een ploeggenoot heeft bereikt. Sportief gezien heeft hij al jaren niets meer gepresteerd in de nationale ploeg. En nu is het de schuld van Grindel, Löw en Bierhoff?"

Zwanziger herinnert eraan dat juist Özil twee keer scoorde in een oefenwedstrijd tegen Turkije. "Hij werd genadeloos uitgefloten door 30.000 Turkse migranten. Hij heeft veel over zich afgeroepen met zijn besluit. Hij was een groot voorbeeld voor jonge voetballers met een Turkse migratieachtergrond."

Duitse bond: geen racisme

Inmiddels heeft ook de Duitse voetbalbond gereageerd op de commotie. De DFB laat weten dankbaar te zijn voor de prestaties van Özil, maar wijst de beschuldiging van racisme af. "De DFB zet zich al jaren in voor integratie in Duitsland", aldus een verklaring van de bond, die eraan toevoegt het besluit van de middenvelder om te stoppen als international te respecteren.

"Wat ons op het veld en daarnaast moet verbinden", gaat de bond verder, "is het naleven van mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, respect, tolerantie en Fair Play. De foto's met de Turkse president Erdogan hebben om die reden dan ook bij veel mensen vragen opgeroepen. Dat de DFB daar zelf ook een aandeel in heeft gehad, geven wij ook toe."

"We betreuren het dat Özil het mikpunt werd van discriminatie, zoals dat ook al eens is gebeurd bij Jerome Boateng. We hadden hem misschien beter moeten beschermen. De foto van Özil en Gündogan met Erdogan heeft niets te maken met de prestaties van Duitsland op het WK in Rusland. Bij de Duitse bond winnen we samen en verliezen we samen, als een team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl