Blok bezocht premier Rhuggenaath nog in maart
NOS Nieuws

Ook Curaçao 'diep geraakt' door uitspraken Blok

De regering van Curaçao heeft in een schriftelijke verklaring afstand genomen van minister Bloks uitspraken over multiculturele samenlevingen. Het kabinet-Rhuggenaath liet weten de uitlatingen "ten zeerste te betreuren", omdat Blok als buitenlandminister ook namens het Caribische deel van het koninkrijk spreekt.

"De regering kan zich absoluut niet vinden in deze uitspraken die zeer zeker ook de kern van de multiculturele Curaçaose samenleving bijzonder diep raken. Juist onze diversiteit maakt ons krachtig", laat de regering weten.

Minister Blok nam woensdag afstand van uitspraken die hij op een besloten bijeenkomst had gedaan. Daar zei hij onder meer dat hij geen land kent waarin mensen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven.

"Als Curaçao zijn wij trots op het feit dat wij een samenleving zijn bestaande uit mensen afkomstig uit alle delen van de wereld, die naast elkaar leven in vrede en harmonie, ondanks de verschillende etnische en religieuze achtergronden", schrijft de regering van Curaçao.

De uitdrukkingen van minister Blok zijn niet representatief voor de realiteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Integendeel.

verklaring kabinet-Rhuggenaath

Het kabinet-Rhuggenaath benadrukt dat Blok als koninkrijksminister "vier multi-etnische, multireligieuze en multiculturele landen in het Koninkrijk vertegenwoordigt" in het buitenland. "De uitdrukkingen van minister Blok zijn niet representatief voor de realiteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Integendeel. Naar ons inzien weergeeft de Curaçaose, multiculturele samenleving juist een beter beeld van normen en waarden, zoals rechtvaardigheid, tolerantie en vrijheid, die wij delen binnen het Koninkrijk."

Eerder al protesteerde Suriname tegen de typering als 'failed state' door Blok. De regering eist daarvoor excuses van de minister aan het Surinaamse volk.

Zover ging de minister niet in een eerste reactie op de ophef. Wel zei hij dat hij "te ver was gegaan in mijn doel om de discussie los te trekken" en de term 'failed state' te scherp was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl