Oud-minister Johnson over brexit: 'Er is nog tijd voor koerswijziging'

AFP

Het is nog niet te laat om de brexit te redden. Dat zei de opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Johnson vandaag in een persoonlijke verklaring in het Britse parlement, waar hij lid van blijft. Johnson trad begin vorige week terug als minister, omdat hij het niet eens is met de in zijn ogen te "zachte" brexit-strategie van premier May.

May presenteerde begin deze maand nieuwe plannen voor de brexit. Dat was een compromis tussen voorstanders van een 'harde' brexit en die van een 'zachte' brexit. Maar Johnson kon zich niet in het voorstel vinden en stapte op, net als zijn collega-minister David Davis. Ze vonden de plannen te gematigd.

Harde en zachte brexit

Voorstanders van een harde brexit willen zoveel mogelijk banden met de Europese Unie doorsnijden. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een einde komt aan het vrije verkeer van goederen en personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Mensen die liever een zachte brexit zien, willen dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de Europese douane-unie en nog steeds onbelemmerd handel kan drijven met de EU. Het voorstel van May zit ertussenin: wel vrije handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar geen vrij verkeer van personen.

In het compromis van May is weinig overgebleven van de oorspronkelijke brexit-plannen, zei Johnson vandaag in het parlement. Het lijkt of er de afgelopen 18 maanden een "mist van zelfvertwijfeling" is neergedaald, aldus de oud-minister van Buitenlandse Zaken. Johnson doelt op de toespraak die May in januari vorig jaar hield. Daarin zei ze dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit geen deel meer zal uitmaken van de Europese Unie, ook niet gedeeltelijk.

Volgens Johnson heeft May daarna "een draai gemaakt". Maar, zei hij vandaag, het is nog niet te laat om de koers te wijzigen. "We hebben nog tijd in deze onderhandelingen. We hebben onze koers al eens veranderd en dat kunnen we nog een keer doen." Johnson wijst erop dat er dan wel nu iets moet veranderen. "We krijgen geen andere kans."

Boris Johnson
@BorisJohnson
Read my personal statement to the House of Commons this afternoon.
6 maanden geleden

STER Reclame