Boris Johnson stapt op: 'We dreigen een EU-kolonie te worden'
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft zijn ontslag ingediend bij premier May. Johnson schrijft in zijn ontslagbrief dat hij de nieuwe brexit-koers van premier May niet wil uitdragen. De Britten is voorgespiegeld dat ze weer hun eigen wetten kunnen maken, schrijft Johnson. "Maar die droom is op sterven na dood, verstikt door nodeloze zelftwijfel." In een briefje terug zegt May dat zijn ontslag haar een beetje verrast heeft "na de vruchtbare discussie op vrijdag".
Jeremy Hunt, tot vandaag de minister van Volksgezondheid, is benoemd tot opvolger van Johnson op Buitenlandse Zaken. De 51-jarige Hunt wordt gezien als een van May's meest loyale bewindslieden.
Johnson is het al langer grondig oneens met het voorgenomen brexit-beleid van May, zo liet hij geregeld blijken. Gisteren maakte brexit-minister Davis ook al zijn vertrek bekend uit onvrede met de gematigde koers van May, die een 'zachtere' brexit nastreeft dan hardline Tories zoals Davis en Johnson voorstaan.
Door de opstelling van May blijft het land onderworpen aan de wetten van Brussel en dreigen we "een kolonie" van de Europese Unie te worden, schrijft Johnson. Hij verwijt May dat ze met deze gematigde koers "onze voorhoede ten strijde laat trekken, terwijl ze de witte vlag van de overgave al met zich mee draagt".
Johnsons besluit om op te stappen kwam een half uur voordat premier May in het Lagerhuis verscheen om haar nieuwe brexit-plannen toe te lichten.
May begon haar toespraak in een zeer rumoerig Lagerhuis met een bedankje aan het adres van de opgestapte ministers om vervolgens de voorgenomen koers uiteen te zetten.
In een verklaring van Downing Street, de residentie van premier May, staat geschreven: "De premier bedankt Boris voor zijn werk". Naar verluidt was Johnson nog bezig met het schrijven van zijn ontslagbrief, toen het bureau van May al bekendmaakte dat hij was opgestapt.
Afwezig
Eerder vandaag werd al hardop gespeculeerd over Johnsons vertrek, onder meer omdat hij niet kwam opdagen bij een persconferentie en een overleg. De Britse media schrijven al sinds het aantreden van May, in juli 2016, dat Johnson aast op haar plek als premier en leider van de Conservatieven. Ook andere conservatieve politici zouden aan de poten van May's stoel zagen.
"De kabinetscrisis is nu compleet", zegt correspondent Suse van Kleef in Londen. Met het vertrek binnen 24 uur tijd van zowel Davis en Johnson moet May "twee heel zware klappen" incasseren.
'Oppoetsen van een drol'
May maakte vrijdag, na een twaalf uur durend overleg met haar bewindslieden, bekend dat de regering het eens was geworden over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk volgend jaar afscheid neemt van de Europese Unie. Die eensgezindheid werd direct ondergraven door dissidente geluiden, en door het vertrek van Davis, twee dagen later.
Johnson zou tijdens het kabinetsoverleg hebben gezegd dat iedereen die de nieuwe brexitafspraken verdedigt, zich in feite schuldig maakt aan het "oppoetsen van een drol".
Zeven ministers in het kabinet zijn verklaard voorstander van een harde brexit, ofwel het doorsnijden van zo veel mogelijk banden met de EU. De twee belangrijkste dwarsliggers zijn nu weg, de kans dat er nog meer bewindslieden opstappen is reëel, zegt Van Kleef.
De vraag is nu of Johnsons vertrek een opstand binnen de conservatieve fractie ontketent. Als 48 Tory-parlementariërs af willen van May, moet er een nieuwe leider gekozen worden. De woordvoerder van de premier zei hierover dat áls May wordt uitgedaagd, ze die strijd zal aangaan.