De voorzitter van de Europese Raad Tusk met de Chinese premier Li EPA

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft de Verenigde Staten, Rusland en China opgeroepen de wereldorde niet te vernietigen. Tusk is in Peking bij de opening van een top tussen China en de Europese Unie.

Het is niet toevallig dat Tusk deze oproep doet aan de wereldleiders: vandaag is ook de top tussen Trump en Poetin in Helsinki. "Europa en China, Amerika en Rusland, vandaag in Peking en Helsinki, hebben samen de verantwoordelijkheid de wereldorde te verbeteren, niet te vernietigen", zegt Tusk. "Ik hoop dat deze boodschap Helsinki bereikt."

Tusk verwijst naar de dreigende handelsoorlog tussen de VS en de andere machtsblokken. "Het is onze verantwoordelijkheid geen handelsoorlogen te starten, die in het verleden zo vaak uitliepen op zware conflicten, maar om dapper en verantwoordelijk onze op regels gebaseerde internationale orde te hervormen.

In een toespraak richtte Tusk zich tot de VS, Rusland en China:

Tusk: wereldorde niet vernietigen, maar verbeteren

Volgens Tusk heeft de WTO nieuwe regels nodig op het gebied van technologieoverdracht en subsidies voor de industrie. De Chinese premier Li zei dat China een meer evenwichtige handelsrelatie met de EU wil.

Trump en Poetin spreken elkaar in Helsinki over tal van onderwerpen. Zo staat de situatie in Syrië op de agenda, net als die in Oekraïne. Ook heeft de Amerikaanse president beloofd Poetin te vragen naar de Russische bemoeienis bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Mogelijk komen ook de Amerikaanse sancties tegen Rusland en het verminderen van kernwapens aan bod.

De top tussen de VS en Rusland komt op het moment dat speciaal aanklager Robert Mueller twaalf Russen heeft aangeklaagd. Zij worden onder meer beschuldigd van het hacken van e-mails van de Democratische Partij en Hillary Clinton tijdens de campagne.

De bekoelde relatie met Rusland wijt Trump aan "vele jaren van Amerikaanse domheid" en de "heksenjacht" van Mueller.

Trump: EU is de vijand

Gisteren liet Trump zich opvallend negatief uit over de relatie met de EU. In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS News noemde hij de EU "een vijand" op het gebied van handel. Ook Rusland en China zijn volgens Trump op veel gebieden vijanden van de VS.

Tusk reageerde meteen via Twitter: "Amerika en de EU zijn beste vrienden. Iedereen die beweert dat we vijanden zijn, verspreidt nepnieuws."

Vorige week reageerde Tusk al op de bewering van Trump dat de Europese bondgenoten meer geld aan de NAVO moeten betalen. Tusk stelde dat de VS geen trouwere bondgenoot heeft dan Europa. "Europa geeft veel meer geld uit aan defensie dan Rusland en we besteden net zoveel geld als China", zei Tusk aan de vooravond van de NAVO-top in Brussel.

Overigens noemt Trump op Twitter de NAVO-top van vorige week "echt geweldig". Volgens de Amerikaanse president hebben veel leiders van NAVO-lidstaten hem gebeld om hem te bedanken voor het benadrukken van de financiële verplichtingen van lidstaten. "De NAVO is sterk en rijk", zegt Trump.

STER reclame