AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump: premier May heeft de brexit vergooid

De Britse premier May heeft met haar voorstellen van deze week de kans op een voor de Britten gunstige brexit vergooid. Een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk zit er daarom niet meer in. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zou een goede premier zijn. En de Britse cultuur verdwijnt door toedoen van immigranten.

De Amerikaanse president Trump heeft aan het begin van zijn bezoek aan Groot-Brittannië een reeks opmerkelijke uitspraken gedaan in een gesprek met de Britse tabloid The Sun, een van de meestgelezen kranten van het land. Donderdagavond bood premier May de president een gala aan in Blenheim Palace, waar Winston Churchill is geboren.

De Britse krant The Sun publiceerde geluidsopnamen van het interview:

Trump leest May de les

Maar terwijl daar nog gedineerd werd, bracht The Sun het op de Amerikaanse ambassade in Brussel met Trump gevoerde gesprek alvast naar buiten. In een audio-opname zet hij uiteen dat hij May heeft geprobeerd te adviseren, maar dat ze zijn raad in de wind heeft geslagen.

Hij wil niet zeggen wat hij dan heeft geadviseerd, "dat is aan haar", maar "ze is precies de andere kant opgegaan." Volgens hem is de richting die May in haar gisteren officieel bekendgemaakte voorstellen wil inslaan, precies wat het Britse volk niet wilde toen het ja zei tegen het vertrek uit de Europese Unie.

Trump had na afloop van de NAVO-top in Brussel al beweerd dat het erop lijkt dat de Britten "op zijn minst gedeeltelijk terugkeren in de EU." Hij ziet het daarom somber in voor een nieuw handelsverdrag tussen de VS en Groot-Brittannië, zegt hij tegen The Sun. "Als ze zo'n deal sluiten, doen wij zaken met de EU in plaats van met het Verenigd Koninkrijk, dus dat zal zo'n verdrag om zeep helpen." Een nieuw akkoord met de VS na de brexit is een vurige wens van veel Britse conservatieve politici.

Het is niet goed wat er gebeurt. Het duurt te lang. Deals die te lang duren zijn nooit goed.

President Trump over de brexit-onderhandelingen

Gevraagd of hij zelf de brexit-onderhandelingen zou afbreken als hij niet de juiste voorwaarden kreeg aangeboden zegt hij: "O, zeker. Het is niet goed wat er gebeurt. Het duurt te lang. Deals die te lang duren zijn nooit goed."

Trump zegt verder dat hij de deze week opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, een politieke rivaal van May, een goede premier zou vinden. "Hij zou een prima eerste minister zijn. Hij heeft het in huis."

Johnson vindt, net als Trump blijkbaar, dat May niet doortastend genoeg is bij de onderhandelingen met Brussel en nam daarom ontslag, net als brexit-minister Davis.

Verder noemt Trump de immigratie in Europa "een schande". "Wat er met Europa is gebeurd is een schande. Deze immigratie toestaan in Europa is een schande. De structuur van Europa is helemaal veranderd. Als jullie niet snel iets doen wordt het nooit meer zoals het was, en dat bedoel ik niet positief."

"Miljoenen en miljoenen mensen toelaten in Europa is heel triest. Jullie verliezen je cultuur. Kijk om je heen. Er zijn buurten die tien of vijftien jaar geleden nog niet bestonden."

Voor Trump staat de strijd tegen immigratie in zijn eigen land hoog op de agenda: zo treden grensbewakers hard op tegen illegale immigranten. Een maatregel waarbij soms zeer jonge kinderen van hun ouders werden gescheiden moest hij na een storm van kritiek in binnen- en buitenland terugdraaien.

Stekelige relatie

Ook de Londense burgemeester Khan moet het ontgelden in verband met immigratie: die is volgens Trump schuldig aan de terroristische aanslagen in de hoofdstad, omdat hij zoveel immigranten heeft toegelaten in Londen. The Sun citeert een bron uit de omgeving van Khan die er in een reactie op wijst dat het ministerie van Binnenlandse Zaken over immigratie gaat, niet de gemeenten.

De islamitische Khan en Trump hebben een stekelige relatie: tijdens Trumps campagne had Khan kritiek op diens uiteindelijk uitgevoerde plan om reizigers uit een aantal overwegend islamitische landen niet meer in de VS toe te laten. En Trump verweet Khan op Twitter dat hij te laks reageerde op de aanslagen in Londen.

Trump luncht morgen met premier May op haar buitenverblijf Chequers, zo'n 60 kilometer buiten Londen, en hij ontmoet koningin Elizabeth op Windsor Castle, dat ook buiten Londen ligt. Later reist hij door naar Schotland, waar hij verschillende golfresorts bezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl