De 38-jarige moeder van Sharleyne, Hélène J.
NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak voor moeder Sharleyne (8), doodslag niet bewezen

Hélène J., de moeder van de 8-jarige Sharleyne die in 2015 dood werd gevonden onderaan een flat in Hoogeveen waar ze met haar moeder woonde, is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden tien jaar cel en een schadevergoeding, maar de rechtbank acht doodslag niet bewezen.

Het OM stelde bij de eis dat J. haar dochter heeft gewurgd en vervolgens vanaf de tiende verdieping naar beneden heeft laten vallen of gegooid. Maar de rechtbank zegt dat niet voldoende is komen vast te staan dat er een verwurging of poging daartoe is geweest.

Bovenbuurman

Ook twijfelt de rechtbank aan de verklaring van een bovenbuurman. Hij legde in mei vorig jaar een belastende verklaring af, twee jaar later dus. Volgens de rechter kun je er dan niet zeker van zijn over wat er twee jaar geleden gebeurde. De buurman zegt zelf dat hij in juni 2015 al een verklaring heeft afgelegd, maar de rechter kan daar niets van terugvinden.

J. heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zien voor de dood van haar dochter. Ze was niet bij de uitspraak aanwezig. Toen de rechter J. vrijsprak, klonk gejuich in de zaal.

De rechter reageerde daar fel op:

Gejuich na vrijspraak moeder Sharleyne

Het OM wilde de moeder eigenlijk niet vervolgen, omdat het lastig was vast te stellen of Sharleyne was gesprongen, gevallen of geduwd. Vader Victor Remouchamps was het daar niet mee eens en dwong vervolging af.

"Dit kan ik niet bevatten", reageerde hij na afloop van de uitspraak. "Ik ben echt helemaal uit het veld geslagen en heb er geen woorden voor. Echt niet. Ik moet thuis even op de bank gaan zitten om tot rust te komen."

Toen het OM weigerde te vervolgen, schakelde Remouchamps zelf deskundigen in om te achterhalen wat er met zijn dochter is gebeurd. Het gerechtshof was het met de vader eens dat er voldoende aanleiding was om de moeder te vervolgen. Dat gebeurde in maart vorig jaar alsnog.

Beraden

Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat. "We gaan het vonnis lezen en ons beraden op een eventueel hoger beroep", meldt het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl