1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Instagram
NOS Nieuws

Maedeh Hojabri, van dansen op Instagram naar gebroken op de staatstelevisie

In Iran is een jonge vrouw gearresteerd die met haar dansvideo's op Instagram honderdduizenden volgers had. Ook drie andere populaire Instagramgebruikers zijn opgepakt voor de foto's en video's die zij op het platform plaatsten.

Maedeh Hojabri heeft in totaal meer dan 300 video's online gezet. De ene keer danst ze op westerse popmuziek, de andere keer op Iraanse nummers. Haar populaire filmpjes hebben, naast het gedans, één ding gemeen. Hojabri verschijnt steevast zonder hoofddoek in beeld.

In Iran mogen vrouwen niet in het openbaar dansen. Ook zijn ze verplicht om in het openbaar een hoofddoek te dragen.

Het account van Hojabri is sinds haar arrestatie geblokkeerd. Wel zijn haar video's nog steeds terug te vinden op andere Instagramkanalen. Om de jonge vrouw te steunen, plaatsen sommige Iraniërs hun eigen dansvideo's op sociale media.

Over Hojabri en de andere arrestanten is verder weinig bekend. De vier zijn inmiddels op staatstelevisie verschenen. Huilend en trillend vertelt Hojabri dat het niet haar bedoeling was om aandacht te trekken met haar filmpjes.

Volgens activisten gaat het om een gedwongen bekentenis, een middel dat vaker door de Iraanse autoriteiten wordt gebruikt.

Het is niet de eerste keer dat Iraanse staatsburgers in de problemen komen vanwege hun online activiteiten. Twee jaar geleden pakte de politie acht vrouwen op voor het maken van Instagramfoto's zonder hoofddoek. En tieners die in 2014 werden gearresteerd omdat ze zichzelf filmden terwijl ze dansten op 'Happy' van Pharrell Williams werden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en zweepslagen.

Als man verkleed

In het land zijn Facebook, Twitter en YouTube geblokkeerd, al gebruiken miljoenen Iraniërs de sites alsnog via VPN en andere digitale omwegen. De Iraanse politie zegt de komende dagen meerdere Instagram-accounts te willen sluiten.

Iraanse vrouwen trokken eerder dit jaar nog internationale aandacht door in het openbaar hun hoofddoek af te nemen uit protest. In april wisten vijf Iraanse vrouwen vermomd als man een voetbalstadion binnen te glippen. Tijdens de WK-wedstrijd Iran-Spanje mochten vrouwen voor het eerst in 40 jaar een wedstrijd kijken in een voetbalstadion.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl