1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Instagram
NOS Nieuws

Vrouwen opgepakt in Iran om hoofddoekloze Instagram-foto's

In Iran zijn zeker acht mensen aangehouden in verband met het plaatsen van foto's op sociale media van vrouwen zonder hoofddoek. Onder hen zijn jonge vrouwen. Ook fotografen en visagisten zijn opgepakt, meldt de Iraanse staatstelevisie.

De politie-operatie met de naam Spider II richtte zich vooral op Instagram. Het platform is Iran zeer populair onder jonge mensen. Daarom speurt de Iraanse politie steeds vaker op sociale media naar foto's die volgens de autoriteiten onethisch zijn. Inmiddels zijn honderden Instagram-accounts offline gehaald door justitie.

Model

Een van de opgepakte vrouwen plaatste op Instagram bruidsfoto's. Op de Iraanse televisie zei het model dat vrouwen graag hun schoonheid laten zien. "Maar ze moeten wel beseffen tegen welke prijs ze dit doen."

Vorige maand maakte de Iraanse overheid bekend dat er 7000 undercover-moraalagenten ingezet. Zij jagen op mensen die zich niet aan de kledingvoorschriften houden.

In Iran is een hoofddoek voor vrouwen verplicht. Modetijdschriften zijn verboden en modeshows worden vaak stiekem gehouden. Platforms als Instagram zijn daarom een populaire manier om de laatste trends tentoon te stellen, tot onvrede van de strenge modepolitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl