Protest tijdens de WK-wedstrijd Iran-Marokko Hollandse Hoogte

Vrouwen in Iran mogen vandaag voor het eerst in bijna veertig jaar een wedstrijd kijken in een voetbalstadion. De WK-wedstrijd Iran-Spanje mag live door vrouwen worden bekeken op grote schermen in het Azadi-stadion in hoofdstad Teheran, meldt het persbureau Isna. De versoepeling geldt ook voor het kijken in parken en andere openbare voorzieningen.

Een Iraanse actiegroep bevestigt op Twitter dat vrouwen het stadion mogen binnenkomen. "Vrouwelijke fans zijn behoorlijk enthousiast om voor het eerst de poorten van het Azadi-stadion te passeren."

Sinds de islamitische revolutie van 1979 gold een algeheel stadionverbod voor vrouwen in Iran. Ook bij de eerste WK-wedstrijd van Iran, het met 1-0 gewonnen duel tegen Marokko, waren vrouwen niet welkom. Toch waren er na de overwinning veel vrouwen op straat om de winst te vieren.

In april kwamen vijf Iraanse vrouwen in het nieuws toen het hen lukte om vermomd als man een voetbalstadion in Teheran binnen te glippen en zo een wedstrijd van hun club Persepolis te zien.

Het duel tegen Marokko werd door Iraanse vrouwen die bij de wedstrijd in Rusland aanwezig waren aangegrepen om binnen en buiten het stadion te protesten tegen het stadionverbond in eigen land, een vorm van protest die al jaren door vrouwenrechtenactivisten wordt gebruikt bij internationale sportevenementen met Iraanse teams. De protesten bij het WK in Rusland worden door wereldvoetbalbond FIFA uitdrukkelijk toegestaan.

Voorlopig geldt de versoepeling in Iran alleen voor het duel met Spanje, maar activisten zijn ervan overtuigd dat het een voorbode kan zijn van een algehele opheffing van het stadionverbod van vrouwen.

De wedstrijd Iran-Spanje wordt vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd gespeeld in Kazan.

STER reclame