Zuurstofflessen bij de grot in Thailand
NOS NieuwsAangepast

Reddingsoperatie Thaise jongens in volle gang, kan dagen duren

In Thailand is de reddingsoperatie in volle gang om voetballers en hun coach uit een grot te halen waarin ze al twee weken vastzitten. De eerste jongens zijn niet voor het eind van de middag, Nederlandse tijd, uit de grot. De totale operatie kan twee tot vier dagen in beslag nemen, is de verwachting.

Het team bestaat uit achttien mensen, en is er klaar voor, volgens de leider van de reddingsoperatie, de gouverneur van de provincie waar de grot zich bevindt. "Het is D-Day", zei hij. "Het weer is goed. De waterstand is gunstig. De duikers zijn er klaar voor. De jongens zijn fysiek en mentaal in staat om eruit te komen."

De autoriteiten maakten vannacht rond 05.30 uur Nederlandse tijd bekend dat de operatie was begonnen. Mensen leven vanuit de hele wereld mee in de hoop op een goede afloop. "Zet 'm op duikteam! Hulde voor jullie inzet en moed!"

Eerder werd de ingang van de grot afgeschermd en moesten alle journalisten weg:

Reddingsoperatie bij Thaise grot van start

Vannacht werden honderden journalisten die bij de ingang van de grot stonden, weggestuurd. Alleen de duikers, medici en andere reddingswerkers mochten achterblijven om ongestoord hun werk te kunnen doen. De plek is helemaal aan het zicht onttrokken met schermen.

Om ongeveer 05.00 uur gingen de eerste duikers op weg naar de tieners, die vijftien nachten in de grot hebben doorgebracht. Ze worden volgens de Bangkok Post in vier groepen naar buiten gebracht. In de eerste groep zitten vier jongens, de andere bestaan uit drie mensen. De coach gaat in de laatste groep naar buiten.

Aan de operatie in de Tham Luang-grot doen dertien buitenlandse duikers en vijf duikers van de Thaise marine mee. Er is de afgelopen dagen veel water weggepompt uit de grot, maar vandaag en morgen wordt er slecht weer verwacht met mogelijk zware onweersbuien.

Nieuwsuur maakte deze animatie waarin je ziet welke weg de jongens met de duikers moeten afleggen:

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

De voetballers van tussen de 11 en 16 jaar oud en hun 25-jarige coach moeten vier kilometer in de grot afleggen om weer buiten te komen, maar dat is niet gemakkelijk. Er zijn hellingen, droge stukken en plekken waar moet worden gedoken. Ze worden allemaal geholpen door twee duikers.

De Thaise autoriteiten waarschuwen dat de reddingsoperatie niet zonder gevaar is. De duikers moeten moeilijke manoeuvres uithalen om de jongens naar buiten te krijgen. Daarnaast moeten de jongens kalm blijven. Als zij in paniek raken, kan dat de situatie bemoeilijken.

Vrijdag kwam een zeer ervaren duiker om het leven in de grot.

Stijgend water

De twaalf jongens en hun 25-jarige coach zitten sinds 23 juni vast, toen ze na een oefenwedstrijd de grot in gingen. Ze werden door stijgend water overvallen en de grot liep deels onder. De afgelopen dagen groeide het besef dat de operatie snel van start moest gaan, omdat het door de dreigende moessonregen straks nog moeilijker wordt om ze eruit te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl