Het lichaam van de duiker wordt gedragen door Thaise militairen
NOS NieuwsAangepast

Thaise duiker komt om bij reddingsactie in grot, militair eerbetoon

Een duiker die bezig was met de reddingsmissie van het Thaise voetbalteam is overleden na een zuurstoftekort in een grot. Het gaat om een vrijwilliger die voorheen als duiker bij de Thaise marine werkte.

De man, Saman Kunan, was 's avonds het water in gedoken en probeerde op een nieuwe plek in de grot een vluchtroute aan te leggen. Hij verloor zijn bewustzijn toen hij daar duikflessen wilde neerzetten. Collegaduikers hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar dat lukte niet meer.

Duiker Saman Kunan

"Ondanks dit blijven we doorgaan totdat we onze missie hebben volbracht", zei de baas van de marine-eenheid bij een persconferentie. "Hij mag niet voor niets zijn omgekomen." Het lichaam van de duiker wordt met groot militair eerbetoon gerepatrieerd.

Verslaggever Henrik-Willem Hofs vertelt hoe het nieuws is aangekomen bij de andere reddingswerkers:

'Druk op Thaise reddingswerkers neemt toe'

Het incident bewijst nog eens hoe gevaarlijk de tocht is die de voetballers moeten maken: zelfs ervaren duikers hebben moeite met de nauwe doorgangen, het troebele water en de stroming. Reddingswerkers overwegen de jongens zo naar buiten te halen, maar sommigen van hen kunnen niet eens zwemmen.

Gisteren nog zei de leider van de reddingsoperatie optimistisch te zijn dat de jongens snel naar boven kunnen komen. Drie van de vier kamers waar het team doorheen moet zijn inmiddels begaanbaar, maar de laatste kamer staat nog onder water. Men hoopt het peil daar te laten zakken door het water weg te pompen, zodat de jongens in ieder geval niet de hele route onder water hoeven af te leggen.

De reddingswerkers zeggen alleen een duikpoging te willen wagen als de kans op succes 90 procent is. De afgelopen dagen hebben de jongens geoefend met duikmaskers. Hun gezondheidstoestand is naar omstandigheden goed.

"Het blijft riskant", zegt Hofs. "Er is een stuk waar de jongens zelf door een nauw gat moeten zwemmen. De angst is dat ze dan in paniek raken, omdat ze nog nooit zo'n duik hebben gemaakt."

Regen

De Thaise hulpdiensten proberen al dagenlang de twaalf jongens en hun voetbalcoach te bevrijden uit de grot die onderliep toen ze er op excursie waren.

De tijd dringt omdat er vanaf morgen regen wordt voorspeld, wat een reddingsoperatie zal bemoeilijken. Als de grot door de neerslag verder onderloopt, zou het team tot het einde van het regenseizoen in oktober vast kunnen zitten.

We hebben het grottenstelsel in kaart gebracht. Bekijk in de video waarom de operatie zo moeilijk is:

Overzicht: hier zitten de Thaise voetballers vast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl