NOS Nieuws

Wereld leeft mee met reddingsactie Thailand: 'Hulde voor jullie inzet'

Het zijn zenuwslopende uren en dagen en de hele wereld kijkt mee: komen de Thaise voetballers en hun trainer veilig uit de grot waarin ze al twee weken vastzitten? En zo ja, wanneer weten de reddingsploegen de eerste jongens naar buiten te krijgen?

Vragen die de autoriteiten zelf ook niet precies kunnen beantwoorden. De reddingsoperatie is vanochtend begonnen en het kan op z'n vroegst tot ver in de middag (Nederlandse tijd) duren tot de eerste mensen na weken weer daglicht zien. Ondertussen leven mensen vanuit de hele wereld mee.

Ook op sociale media als Facebook en Instagram tonen veel mensen respect voor de hulpverleners en spreken ze hun hoop uit op een goede afloop. "Heel veel kracht bij deze moeilijke redding", schrijft iemand op Facebook. En een ander: "Zet 'm op duikteam! Hulde voor jullie inzet en moed!" Verder zeggen mensen te bidden en kaarsjes aan te steken.

De Belgische duiker Ben Reymenants, die deel uitmaakt van het reddingsteam, zei gisteravond dat het eerste plan is om vier personen uit de grot te halen. "En dan kijken hoe het gaat, want zo'n trip is toch wel elke keer vier uur op en neer. Het blijft wel echt een heel zware onderneming."

Maar Reymenants heeft vertrouwen in een goede afloop, nadat twee artsen de groep hebben bezocht. "Ze waren toch best in een goede conditie. Ik ben heel positief en de jongens zijn heel fit. Ze hebben nu al zo lang overleefd."

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

Ook de leider van de operatie is positief gestemd. Hij zegt dat de kinderen en hun trainer weten dat het een lastige operatie wordt: "De groep is er klaar voor om er met ons uit te komen en kunnen elke uitdaging aan."

Volgens hem moet er nu ook worden ingegrepen. "Er is geen dag dat we hier meer klaar voor zijn dan vandaag. Nu is onze kans." Hij doelt op de goede weersomstandigheden en de gunstige waterstand.

Verder dankt de leider iedereen voor alle hulp en medeleven. "En ik wil het publiek vragen om ons tijdens deze missie te steunen en te hopen dat het voor 100 procent zal slagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl