NOS Nieuws

Nederlandse pompspecialist aangekomen in Thailand: 'Het is nu puzzelen'

Specialist Jeroen van Heck helpt bij Thaise reddingsactie

"Er zijn wel mogelijkheden, maar om die allemaal uit te vogelen moeten we eerst meer weten." De directeur van het Nederlands pompbedrijf Van Heck is aangekomen bij de grot in Thailand waar twaalf jonge voetballers en hun trainer al twee weken vastzitten.

Het bedrijf van Jeroen van Heck uit het Friese Noordwolde is gespecialiseerd in pompinstallaties en waterbeheersing. Hij is naar de grot gekomen om een analyse van de situatie maken. Volgens hem zit het probleem vooral in een aantal nauwe doorgangen in de grot.

"We moeten iets kleins hebben dat door die kleine doorgangen kan", zegt hij. "In het voorste stuk hebben ze het water nu onder controle. Maar waarschijnlijk blijft het verderop, in een dieper stuk, staan."

Puzzelen

Aan pompcapaciteit ligt het niet, legt Van Heck uit. "Er zijn meer dan zat pompen hier, het gaat om de moeilijke gedeeltes. Het is nu puzzelen en wat slims bedenken. En ik denk dat wij daar een bijdrage aan kunnen leveren."

Voorlopig is daar nog geen sprake van, want Van Heck heeft meer informatie nodig voordat hij aan de slag kan. "Over de diepte van de grot, hoe het water loopt en de hoeveelheid water."

Hulpverleners rekenen erop dat het de komende dagen weer gaat regenen in het gebied. Dat betekent dat het waterpeil in de grot weer kan gaan stijgen. Om die reden wordt er ook gekeken naar schachten in de berg waardoor de jongens naar boven gehaald kunnen worden.

Een ander scenario is het boren van een tunnel. Complicerende factor daarbij is dat de exacte locatie van de jongens niet is vastgesteld. Bovendien bestaat het grottencomplex uit kalksteen, wat makkelijk afbreekt.

De laatste optie is wachten tot het niet meer regent. Dat zou betekenen dat de jongens waarschijnlijk nog maanden in de grot moeten doorbrengen. Het regenseizoen loopt tot oktober.

We hebben het grottenstelsel in kaart gebracht. Bekijk in de video waarom de operatie zo moeilijk is:

Overzicht: hier zitten de Thaise voetballers vast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl