Duiken of boren: nog geen besluit over reddingsactie Thaise grot
Voor de hulpverleners die proberen de voetballers in Thailand uit de grot te krijgen waarin ze al dagen vastzitten, is het nog steeds onmogelijk om van buitenaf te bepalen waar de jongens zitten. Weliswaar zijn er elke dag tientallen reddingswerkers en artsen bij hen in de grot, maar de locatie is nog altijd niet vastgesteld, is op een persconferentie bekendgemaakt.
Dat maakt het ook lastig om een planning te maken voor het boren van een tunnel. Onduidelijk is hoe lang die zou moeten worden; bovendien bestaat het grottencomplex uit kalksteen, wat makkelijk afbreekt.
Bij een vergelijkbare operatie in Chili, waar in 2010 een groep mijnwerkers wekenlang vastzat, moest een tunnel van een kilometer worden geboord en dat heeft bijna twee maanden geduurd. Daar was bovendien veel informatie beschikbaar over de gesteldheid van het terrein waarin geboord moest worden, en dat is niet het geval bij de grot in Thailand.
Door de aanwezigheid van alle reddingswerkers en duikers in de grot gaat het zuurstofgehalte in de ruimte omlaag. Voor de voetballers zijn er zuurstofmaskers geregeld, voor het geval regenval of een te laag zuurstofgehalte dwingt tot een onmiddellijke reddingsactie.
Bekijk de laatste beelden van de reddingsactie:
De hulpverleners rekenen er op dat het de komende dagen weer gaat regenen. Dat betekent dat het waterpeil in de grot weer kan gaan stijgen. "En het wegpompen van het water, 1 centimeter per dag, gaat lang niet snel genoeg", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.
"De focus verschuift daarom meer naar het zoeken naar openingen op de berg om de jongens door tunnels en schachten naar boven te halen", zegt De Vries. Door de dood van een ervaren Thaise duiker is er nog meer terughoudendheid ontstaan om een reddingsactie te organiseren waarbij de jongens onder water met duikers de grot verlaten. Daardoor kom het scenario om een tunnel te boren dichterbij, al is het dus lastig om te bepalen waar die moet komen en hoe diep die zal zijn.
Het gaat voorlopig goed met de jongens en hun begeleider. Duikers hebben voor het eerst brieven uit de grot naar buiten gebracht. Veel jongens stellen daarin hun ouders gerust. De 25-jarige begeleider biedt zijn excuses aan voor het feit dat hij met de kinderen de grot is ingegaan.
Nederlandse hulp
Het wegpompen van het water gaat wel gewoon door. Er is zelfs vanuit Nederland hulp onderweg: het Nederlandse pompbedrijf Van Heck gaat bekijken of het zijn kennis en ervaring kan inzetten om de jongens te bevrijden. "Alles is oplosbaar, dus waarom dit niet?", zegt directeur Jeroen van Heck. "We hebben hier veel ervaring mee, hoewel calamiteiten altijd anders zijn."
Ook Tesla-topman Elon Musk heeft zijn hulp aangeboden. Vandaag komen ingenieurs van zijn bedrijven SpaceX, dat ruimtevaarttechniek maakt, en The Boring Company voor tunnelbouwtechniek, aan bij de grot.