Doop van een Jehovah's Getuige

Hele Tweede Kamer wil misbruikonderzoek Jehovah's getuigen

Alle politieke partijen in de Tweede Kamer willen dat de overheid onderzoek doet naar seksueel misbruik in de gemeenschap van Jehovah's Getuigen. Dit omdat het bestuur van de religieuze groep weigert mee te werken.

De Kamer vermoedt dat door de gesloten cultuur van de Jehovah's Getuigen veel binnenskamers blijft en slachtoffers geen aangifte durven te doen. En daardoor lopen nog steeds kinderen gevaar, zegt de Kamer.

De Kamer wil dat er via de verklaringen van slachtoffers en andere betrokkenen onderzoek wordt gedaan naar "het mogelijk onderliggende patroon, de gebruikte (kerk)regels, gebruiken en structuren binnen de gemeenschap en de invloed die dit heeft op de aangiftebereidheid van deze personen".

Niet dwingen

Ook wil de Kamer een analyse van de onderzoeken naar seksueel misbruik in gemeenschappen van Jehovah's getuigen in andere landen. Meer is er juridisch niet mogelijk omdat de overheid het bestuur niet kan dwingen om mee te werken, heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming al eerder uitgezocht.

Dekker was in gesprek gegaan met het bestuur nadat bij het nieuwe meldpunt voor seksueel misbruik Reclaimed Voices tientallen meldingen waren binnengekomen. Inmiddels zijn dat er bijna 300. Maar het bestuur houdt vol dat het maar om weinig mensen gaat en dat de organisatie zelf voldoende maatregelen heeft genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl