NOS Nieuws

Kinderen Australische Jehova's Getuigen misbruikt

Misbruikschandaal onder Australische Jehova's getuigen

In Australië loopt een groot onderzoek naar seksueel misbruik door Jehova's Getuigen. Die zouden meer dan duizend gevallen van seksueel misbruik hebben stilgehouden.

Veel van de misstanden die worden onderzocht, stammen uit de jaren vijftig. Binnen de religieuze beweging is van ruim duizend leden bekend dat ze zich aan minderjarigen hebben vergrepen. De Jehova's Getuigen hebben dat nooit aan justitie gemeld en bewijzen vernietigd.

De slachtoffers worden deze week gehoord door een speciale commissie. Die onderzocht eerder misstanden binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De voorzitter van de commissie noemde de Jehova's Getuigen "een geïsoleerde sekte die leden ontmoedigde hun misbruik aan te geven".

Afwikkeling

Een van de Jehova's Getuigen die zich intern met de afwikkeling van de misbruikzaken bezig hield, vertelde de commissie dat hij niet wist dat het misbruik strafbaar was.

Bovendien waren er minstens twee getuigen nodig om een beschuldiging te kunnen laten onderzoeken. Daardoor bleven veel daders onbestraft. In de loop van de jaren zijn 400 leden uit de kerk gezet, maar ruim de helft mocht later terugkeren.

Overleden

Volgens correspondent Robert Portier komt het onderzoek geen dag te vroeg. "Het misbruik vond vooral plaats in de jaren 50", zegt hij op NPO Radio 1. "Inmiddels zijn we zo'n zestig jaar verder, dus veel getuigen zijn misschien al overleden."

"De slachtoffers hopen dat de Jehova's Getuigen zich geroepen voelen om de procedures te veranderen, zodat slachtoffers voortaan sneller naar de politie zullen stappen", zegt Portier. "Maar ze willen natuurlijk ook worden erkend en, zo mogelijk, een vergoeding krijgen."

De Jehova's Getuigen hebben wereldwijd zo'n 8 miljoen leden. In Australië wonen er bijna 70.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl