Centraal eindexamen vmbo-leerlingen Maastricht is toch geldig

Het centraal examen van de leerlingen van de vmbo-school in Maastricht blijft geldig tot 1 januari 2019. Dat heeft minister Slob besloten. "De cijfers worden dus gehandhaafd", zei hij in de Tweede Kamer.

De minister wijkt daarmee af van de examenregels. 354 leerlingen hadden het centraal examen niet mogen doen omdat ze hun schoolexamens nog niet hadden afgerond. Volgens Slob en de inspectie is een uitzondering nodig, omdat de situatie uniek is en omdat leerlingen zo min mogelijk de dupe moeten worden van het "wanbestuur van de school".

De leerlingen hoeven het centraal examen dus niet over te doen. De gemiste schoolexamens kunnen ze nog tot 1 januari maken. "Dat is geen garantie op succes, maar biedt leerlingen in elk geval de kans om hun diploma alsnog te halen", zei de minister.

Vervolgstudie

Bij de schoolexamens waren duizenden tekortkomingen. Er waren cijfers niet ingevuld, toetsen niet gemaakt en stages niet afgerond. Slob noemde het beeld "niet fijn". "Dat we de afgelopen dagen hebben gehoord dat het alleen maar om administratieve fouten zou gaan, is een gotspe", zei de minister.

Een deel van de leerlingen kan nog deze zomer alle vakken afronden, zodat ze door kunnen naar een vervolgstudie. Een ander deel heeft meer tijd nodig om de hiaten te repareren. Slob wil zich ervoor inzetten dat ook zij alvast aan een vervolgopleiding kunnen beginnen.

Voor een derde groep zijn de achterstanden zo groot dat ze het jaar mogelijk moeten overdoen. De leerlingen gaan samen met hun ouders en de school zelf inschatten wat voor hen haalbaar is.

Administratieve afwijkingen

In een brief aan de gedupeerde leerlingen stelt de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) het simpeler voor. "Maandag 2 juli volgt de uitslag: óf je bent geslaagd óf je schoolexamen is nog niet volledig. In dat laatste geval gaan we met jou afspraken maken hoe we die onderdelen zo snel mogelijk kunnen inhalen", staat in de brief.

LVO heeft zelf al onderzoek gedaan naar de hiaten op de cijferlijsten van de schoolexamens. "We hebben als school vastgesteld dat het soms om administratieve afwijkingen gaat terwijl de stof wel degelijk is getoetst", staat in de brief. Maar op een aantal onderdelen blijkt volgens LVO dat er niet of onvoldoende is getoetst en dat werk zullen de leerlingen moeten inhalen.

Een externe examencommissie toetst vanaf morgen de voorgestelde oplossingen en doet daarover naar verwachting vrijdag een bindende uitspraak. Maandag krijgen de leerlingen dan de uitslag te horen.

Vmbo-leerlingen eisen in Den Haag hun diploma

De minister zei dat de gesprekken die hij gisteren met leerlingen heeft gehad, diepe indruk op hem hebben gemaakt. Volgens hem hebben de inspecteurs de afgelopen dagen hard gewerkt om "orde in de wanorde te kunnen ontdekken".

STER reclame